MetX

Artiesten

Imane Guemssy

Biografie

Imane Guemssy is een jonge muzikante afkomstig uit Casablanca. Van jongs af aan voelt ze zich aangetrokken door gnawa-muziek. Ze heeft zich de ritmes en zanglijnen toegeëigend en creëert er een eigentijds repertoire mee.

 

Imane speelde al in enkele studentengroepjes toen ze spontaan begon deel te nemen aan gnawa-vieringen -of lila’s- in haar geboortestad Casablanca. Meester muzikanten -of mâalems- zoals Hmida Boussou of Mahmoud Guinea introduceerden haar op deze vieringen, waar normaal gezien enkel mannen aan deelnemen. Ze leert er guembri spelen, een traditionele luit, en percussie-instrumenten zoals de krakeb en t’bel.

 

Bij haar aankomst in België in 2013, sluit ze aan bij de gnawa-groep Karkaba. Dit project van MetX brengt Brusselse adolescenten en jongvolwassenen in contact met de gnawa-muziek en cultuur. Ze ontmoet er Badr Derras, waarmee ze in Marokko al had gespeeld via Mâalem Hmida Boussou, en de coördinatoren Mohamed Saïd Akasri en Driss Filali. Die laatste is net als Badr trouwens muzikant bij gnawa-jazz groep Marockin’ Brass.

 

Geïnspireerd door al die verschillende gnawa-meesters en muzikale invloeden, gaat ze zelf aan de slag met traditionele gnawa-liederen. Via een wild card van MetX begint ze in 2019 met enkele andere muzikantes een eigentijds repertoire te creëren. Onder de naam Tsoukina houden ze open repetities waarop andere geïnteresseerde muzikantes kunnen aansluiten.

 

Interview met Imane Guemssy op Radio Ismaa

Projecten

Nieuws

Agenda

Inschrijven op onze nieuwsbrief