MetX

Artiesten

Laurent Blondiau

Biografie

Waar hij de tijd en de energie haalt, is soms onbegrijpelijk maar trompettist Laurent Blondiau blijft aan de lopende band nieuwe ideeën en projecten naar voor schuiven. Het dwingt vooral respect af dat de lat steeds hoog ligt en dat de verwachtingen ook ingelost worden.

Draaischijf bij al zijn muzikale avonturen is het jazzcollectief Mâäk (het vroegere Mâäk’s Spirit). De rode draad doorheen het hele repertoire is het fijnzinnige evenwicht tussen improvisatie en partituur, regelmatig getuned met Afrikaanse (trance)ritmen.

Sinds 2014 is er MikMâäk. Mâäk wordt hiervoor uitgebreid tot een gezelschap van zestien topmuzikanten. Kawral is dan weer het reeds bestaande Electro Project dat wordt versterkt met één lichtman en vijf Afrikaanse dansers uit Burkina Faso. Burkina Faso is ook het land waar Blondiau samen met saxofonist Toine Thys Les Ventistes du Faso oprichtte. Dit is een opleidingsproject voor blazers (trompet, fluit, saxofoon, trombone, tuba) waarbij tevens aangeleerd wordt hoe de muzikanten hun instrumenten moeten onderhouden en kunnen herstellen.

En dan is er ook het duo met bassist Yannick Peeters. De reacties waren zo positief dat er volgende maand een volledige JazzLab-tournee volgde met tussenstop in de Brusselse rand. Naast dit alles is Blondiau tevens regelmatig actief in Frankrijk waar hij deel uitmaakt van het Andy Emler Octet.

Het is duidelijk dat de muzikale activiteiten van Blondiau geen grenzen kennen. Hij is dan ook een van de meest boeiende en verrassende figuren uit de huidige jazzscène. In 2009 wordt hij beloond door de Franse jazzacademie, die hem tot EuropeseRevelatie kroont. Hij rijft ook de SabamJazzAward binnen op de Belgian Jazz Meeting in 2015.

Projecten

Releases

Nieuws

Luister

Agenda

Inschrijven op onze nieuwsbrief