MetX

Artiesten

Laurent Blondiau

Biografie

Waar hij de tijd en energie haalt, is soms onbegrijpelijk. Laurent Blondiau, trompettist en artistiek coördinator bij MetX, blijft onophoudelijk nieuwe ideeën en projecten bedenken. Hij legt daarbij de lat altijd zeer hoog en lost de verwachtingen telkens in.

Draaischijf bij al zijn muzikale avonturen is het jazzcollectief Mâäk, opgericht in 1998. Ook na meer dan 20 jaar Mâäk blijft de rode draad doorheen hun repertoire onveranderd: fijnzinnige evenwichten zoeken tussen improvisatie en partituur, regelmatig getuned met Afrikaanse (trance)ritmes.

Laurent heeft al met ontelbare muzikanten van over de hele wereld gespeeld. Maar hij vertrekt nog altijd even graag vanuit zijn geliefde Mâäk Quintet om nieuwe muzikale horizonten te verkennen. Samen met Jeroen Van Herzeele, Michel Massot, Samuel Ber en Grégoire Tirtiaux probeert hij voortdurend nieuwe sonore, ritmische en harmonische elementen uit. Hun composities zijn daardoor vaak spontaan en geïmproviseerd. Maar altijd feilloos georkestreerd.

In 2014 verzamelt Laurent rond het kwintet 11 andere muzikanten uit de Europese jazz- en improvisatiescène. Samen vormen ze de atypische bigband MikMâäk: 16 topmuzikanten met een uitzonderlijke persoonlijkheid, een repertoire gecreëerd door de verschillende leden van de groep en een fascinerende mix van geschreven muziek en improvisaties. Na hun gelijknamige debuutalbum uit 2015, brengen ze in oktober 2019 een tweede album uit met live materiaal.

 


Laurent en de muzikanten van Mâäk hebben zich ook steeds laten inspireren door projecten die Westerse improvisatiemuziek afwisselen met tradities uit andere culturen. Ze werkten onder andere samen met Les Gnawas du Maroc (Al Majmaa – 2004), Les Chasseurs Bambara du Mali (Djekoulou – 2005), de Zuid-Afrikaanse dichters Kgafela oa Magogodi & Samantha7 (Stroke – 2008) en een groep dansers uit Burkina Faso (Kawral – 2015).

De link met het Afrikaanse continent is vandaag sterker dan ooit. Met de Belgisch-Tunesische zangeres Ghalia Benali speelt Mâäk het project MwSoul. Met Mâäk KOJO verdiepen ze zich samen met de muzikantenfamilie Anagoko in de Vodun, heilige muziek uit Benin. En via het educatief project Les Ventistes du Faso stimuleren Laurent en saxofonist Toine Thys de ontwikkeling van blazerssecties in Burkina Faso.

 


Een ding is zeker. De muzikale inspiratie van Laurent Blondiau kent geen grenzen. Hij is dan ook een van de meest boeiende en verrassende figuren uit de Belgische jazzscène. Na een bekroning door l’Académie du Jazz de France tot Europese Revelatie in 2009, sleept hij in 2015 ook de Sabam Jazz Award in de wacht. Het jaar daarop gaat hij aan de slag bij MetX als co-artistiek directeur.

Projecten

Agenda

Releases

Nieuws

Luister

Inschrijven op onze nieuwsbrief