MetX

De CosmoGolem komt naar Brussel - 14/01/2021

De CosmoGolem komt naar Brussel

De CosmoGolem trekt in de lente vanuit zijn thuisbasis in Genk naar Brussel. Deze houten reus, gecreëerd door kunstenaar Koen Vanmechelen, is een wereldwijd symbool voor kinderrechten. Samen met B-Classic, Studio Koen Vanmechelen en lokale organisaties zetten we trajecten op met kinderen en kunstenaars die de tocht van de CosmoGolem opluisteren.

De CosmoGolem werd in de jaren tachtig gecreëerd door Koen Vanmechelen als symbool voor kinderrechten. Ondertussen geven al meer dan veertig CosmoGolems wereldwijd een gezicht en stem aan kinderrechten. In al die verschillende gemeenschappen stimuleert deze houten reus van vier meter jongeren om hun eigen stem te vinden en te ontwikkelen. Via een luikje ter hoogte van zijn hart kunnen ze in de reus hun wensen en hun dromen kwijt.

 

Future of Hope Foundation – Harare (ZW) © Koen Vanmechelen 2016

Samen met B-Classic, Studio Koen Vanmechelen en een aantal lokale organisaties in Diest, Leuven en Brussel, zetten we een aantal trajecten op met kinderen en kunstenaars die de tocht van de CosmoGolem zullen opluisteren.

Zo organiseert MUS-E Belgium vanaf februari creatieve ateliers voor kinderen in Brussel. Onder begeleiding van enkele kunstenaars maken de kinderen er teksten, tekeningen, geluiden en bewegingen, vertrekkend vanuit de filosofie van de CosmoGolem. Basisschool Dertien, Veeweide, de Voorzienigheidsschool en Ecole Maurice Careme doen alvast mee, net als Cultureghem en Huis van het Kind.

 

Tulum (MEX) © Koen Vanmechelen 2019

 

Op zondag 16 mei 2021 komt de CosmoGolem aan in Anderlecht voor een slothappening. Alvast van de partij: alle deelnemers aan de creatieve ateliers, de kinderen en kunstenaars die meestappen tijdens de tocht vanuit Genk naar Brussel en verschillende muzikanten en groepen van MetX.

CosmoGolem On Tour is een MetX productie i.s.m. B-Classic en Studio Koen Vanmechelen. Met steun van de Vlaamse Overheid, de Cultuurdienst Anderlecht en een aantal lokale organisaties.

Inschrijven op onze nieuwsbrief