MetX

Projecten

Les Ventistes

Les Ventistes is een opleidingsproject voor blazers in West-Afrika, gecoördineerd door trompettist Laurent Blondiau en saxofonist Toine Thys. Samen met andere muzikanten en instrumentenbouwers coachen ze lokale ‘blazerssecties’ bij het musiceren en onderhoud van instrumenten. Het project werd opgestart in 2014 in Burkina Faso en krijgt sinds 2020 een vervolg in buurland Benin.

De Benin Brass School is een nieuwe samenwerking tussen de Fédération Wallonie-Bruxelles (FWB), MetX en de Beninse overheid. In februari 2020 trokken Laurent en Toine met percussionist Jean Gnonlonfoun en instrumentenbouwer Mark Paeleman een eerste keer naar Cotonou voor een stage met lokale koperblazers en saxofonisten. Ze werkten er op techniek, ritme en samenspel, maar hielpen er ook een vijftal lokale instrumentenbouwers opleiden. Twee van die ambachtslieden komen mogelijk later naar België voor een intensievere opleiding. Er staat ook nog een opvolgreis naar Benin gepland.

Het idee voor dit project ontstond in 2014 met Les Ventistes du Faso. Thys en Blondiau merkten tijdens hun reizen doorheen West-Afrika dat in Burkina Faso relatief weinig ‘blazers’ actief waren. Met steun van MetX, Wallonie Bruxelles International (WBI), Music Fund, Selmer (Paris) en Vandoren startten ze er een reeks opleidingen op.

 

Van meet af aan lag de focus op instrumentale techniek, het ontwikkelen van blazerssecties en uitwisseling met andere artistieke vaardigheden (theater, dans, storytelling,…). Het project omvatte muziekopleidingen in Burkina Faso, uitwisselingsprojecten met België (AKDT, Lundis d’Hortense, …), herstelworkshops voor blaasinstrumenten en inzamelingen van instrumenten en materiaal uit België.

 

Artistieke coördinatie

Toine Thys, Laurent Blondiau & Jean Gnonlonfoun

Les Ventistes is een project in samenwerking met Fédération Wallonie-Bruxelles en de Beninse overheid.

Dit delen:

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief