MetX

Artiesten

Bodé Owa

Bodé Owa

Biografie

Bodé Owa is een Mechels acteur, danser en regisseur met Nigeriaanse roots. In meer dan 20 jaar op de planken, heeft hij meegewerkt aan theaterstukken zoals Negrociations en TV-series zoals Spoed, De Kampioenen en Flikken. Als muzikant speelde hij o.a. bij Brassafrik en de Belgian Afro Beat Association.

Bodé Owa groeide op in Lagos, de hoofdstad van Nigeria. Zijn vader (advocaat) en moeder (werkzaam in het leger) wilden dat hij een serieuze studie ging volgen om in de advocatuur te gaan. Maar Bodé zag het anders. Hij droomde ervan om artiest te worden en vertrok op zijn 22ste naar België. Hij belandde begin jaren 90 in Mechelen waar hij dans en muziek studeerde aan het conservatorium. Nadien doceerde hij ook aan het hoger instituut voor dans in Lier.

In zijn carrière als acteur en muzikant heeft Bodé regelmatig te maken gekregen met institutioneel racisme. “De helden van de Westerse cultuur blijven wit en klassiek. Een zwarte held kennen ze hier niet. Ik krijg vaak te horen: ‘We zullen jou contacteren als we iets over Afrika willen doen.’ Theaterhuizen willen je als zwarte vooral opvoeren in paternalistische theaterstukken over die schone tijd in de Congo. Ik doe daar niet meer aan mee, ook al kost het me opdrachten en worden mijn projecten vaak geweigerd.”

In 2018 creëert hij Negrociations, een energieke performance met theater, dans en muziek. Samen met de Surinaamse actrice en zangeres Michline Plukker en Beninse trompettist Eric Yovogan brengt hij een krachtige, sociale reportage in monologen en dialogen, bewegingen en eigen liedjes. Met soms lichte, maar soms ook heel donkere humor. Het theaterstuk inspireert hem eind 2019 tot de gelijknamige gedichtenbundel Intimate Negrociations. Via korte verhalen, gedichten en mijmeringen gaat Bodé op zoek naar de ziel van gelijkheid en vrijheid en hoe het voelt om zwart te zijn in deze wereld.

 

Interview Bodé Owa in De Wereld Morgen

 

Projecten

Agenda

Nieuws

Inschrijven op onze nieuwsbrief