MetX

Artiesten

Esinam Dogbatse

Biografie

Esinam Dogbatse is een Belgisch-Ghanese multi-instrumentaliste uit Brussel. Onder de artiestennaam ESINAM creëert ze een compleet eigen muzikale wereld, vol ritmes, grooves, melodieën en loops. In het kader van een MetX carte blanche ontwikkelt ze het project ReBirth of Hope, dat op 23 juni 2024 wordt voorgesteld in Concertgebouw Brugge.

 

Al op jonge leeftijd raakte Esinam Dogbatse gefascineerd door muziek, in het bijzonder door percussie-instrumenten zoals de tama of ‘Talking Drums’. Piano werd haar eerste hoofdinstrument, maar om praktische redenen onderweg en op tournee koos Esinam vervolgens al snel voor de dwarsfluit. Aan het begin van haar carrière sloot ze aan bij Luc Mishalle’s gnawa-jazz band Marockin’ Brass en speelde ze mee op hun album Beats & Pieces dat in 2018 uitkwam.

 

 

Datzelfde jaar bracht ESINAM haar gelijknamige debuut EP uit op Sdban Records. Bejubeld door zowel pers, muzieksector als publiek, stond ze al gauw op heel wat podia in binnen- en buitenland: Eurosonic/Noorderslag (NL), Europavox (FR), Les Nuits Botanique (BE), Brussels Jazz Festival (BE), Copenhagen Jazz Festival (DK), Prague Music Festival (CZ), Jazz Re : Freshed (UK), Accra Jazz Festival (GH), Visa For Music (MA), Mithra Jazz Liège (BE), Gaume Jazz Festival (BE), Sfinksfestival (BE) of Gent Jazz Festival (BE).

 

Doordat ze zich helemaal laat leiden door klanken en kleuren, slaagt ESINAM erin haar soulvolle stem te vermengen met traditionele Afrikaanse percussie, hier en daar gecombineerd met elektronische invloeden en aangevuld met levendige melodieën en improvisaties op dwarsfluit. Haar composities leggen de diverse geografische, culturele en muzikale invloeden bloot die ze meekreeg via haar persoonlijke geschiedenis en langs meerdere reizen, ontmoetingen, tours en samenwerkingen.

 

 

Als fluitiste en percussioniste speelt of speelde ze bij bands en artiesten als Kel Assouf, Témé Tan en Sysmo. Ze was ook te horen als gastartiest op nieuwe releases van Baloji, Ibaaku en Jaguar Jaguar en speelde ze als openingsact voor internationale artiesten als Mélanie de Biasio, Alsarah & The Nubatones, Selah Sue, Moses Sumney en Mayra Andrade. In 2021 bracht ze haar eerste full album ‘Shapes in Twilight of Infinity’ uit via W.E.R.F. Records.

 

ESINAM begon haar solocarrière als “one woman band” – waarbij ze meerdere instrumenten in haar eentje tot loops en samples bewerkt om haar tracks op te bouwen – maar verzamelde de laatste jaren ook andere muzikanten rondom zich en vormde intussen een volwaardige liveband. In 2022 begon ze ook een samenwerking met de Zuid-Afrikaanse gitarist, percussionist en zanger Sibusile Xaba.

 

 

Vandaag treedt ESINAM zowel op in zowel solo- als bandbezetting, waarbij ze zich telkens weet te profileren als een authentieke artieste met een sound vol poëzie, aanstekelijke ritmes en geraffineerde melodieën. Dit alles maakt van haar een unieke verschijning in de hedendaagse jazz-and-beyond scene, die geen enkele luisteraar onberoerd laat.

 

In 2024 geven MetX en Concertgebouw Brugge ESINAM carte blanche voor een gloednieuwe creatie rond het thema geboorte. Geïnspireerd door haar West-Afrikaanse roots gaat ze aan de slag met verschillende artiesten. Zowel poëzie, dans en muziek krijgen een plaats in deze unieke creatie. Een intrigerende samenwerking tussen disciplines en kunstenaars, waaronder de Beninse percussionist Ejaspapa Gnonlonfoun en diens participatieve project GanGan TNS.

Nieuws

Inschrijven op onze nieuwsbrief