MetX

Projecten

Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi

Vurige melodieën, betoverende zang, verbluffende koperblazers en een explosieve chaabi groove. De Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi slepen je mee met meerstemmige bewerkingen van populaire liederen uit Marokko op originele jazzarrangementen en trance-achtige ritmes. Laat je bedwelmen door de kracht en poëzie van verborgen muzikale tradities!

Via dit project brengen Laïla Amezian en Laurent Blondiau enerzijds hulde aan de Ghanayats en de Shikhats, muzikantes die voor de vrijheid van meningsuiting streden via kunst en cultuur. Anderzijds bouwen ze ook voort op het cultureel erfgoed dat deze zangeressen sinds het einde van de 19e eeuw in heel Marokko hebben gepopulariseerd, en dat hier in België wordt voortgezet.

Ongezien fascinerend en met de nodige dosis artistieke durf! De Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi nodigen je uit om een weinig gekende vocale en poëtische traditie te ontdekken. Ghanayats en Shikhats zijn emblematische figuren uit de traditionele Marokkaanse cultuur, vrouwelijke artiesten die evenzeer werden aanbeden als veracht en gestigmatiseerd. Hun liederen, gebaseerd op de kunst van de Aïta (letterlijk “oproep” in het Arabisch), werden gebruikt om gemeenschappelijke verhalen en soms revolutionaire ideeën over te brengen. De Chaabi (letterlijk “populair”) is uitgegroeid tot een stedelijk genre van populaire en traditionele Marokkaanse liederen, gewijd aan de dans en tot op vandaag beoefend tijdens feestelijkheden en ceremonieën.

Om fragmenten uit deze chaabi- en traditionele repertoires te herinterpreteren, omringt Laïla zich met vocalisten en topmusici met zeer diverse backgrounds. Zo herkennen we o.a. enkele leden van het Mâäk-collectief, maar bv. ook Nabou Claerhout of Toine Thys. En om de kracht en energie van deze repertoires zo dicht mogelijk te benaderen, nodigt ze de vrouwelijke zangeressen-percussionisten van B’net Chaabi uit.

Concerten kunnen gecombineerd worden met workshops waarin Laïla en leden van B’net Chaabi de populaire chaabi-muziek toelichten en/of dieper ingaan op de rol van de vrouw in het (mondeling) overleveren van traditionele muziek. In maart 2023 heeft de groep haar eerste album uitgebracht via Zephyrus, gevolgd door een release tournee in Brussel, Vlaanderen en Nederland.

Artistieke coördinatie
Laïla Amezian

Muzikale leiding
Laurent Blondiau

Line-up
Laïla Amezian, Emanuela Lodato, Farida Zouj, Marie-Ange Teuwen & Fatou Traoré: zang
B’net Chaabi – Jamila Akhdim, Karima Arabi, Kawtar Abdoune & Mehdiya Sultana: zang & percussie
Laurent Blondiau & Pauline Leblond: trompetten
Toine Thys & Grégoire Tirtiaux: saxofoons
Michel Massot, Nabou Claerhout & Adrien Lambinet: tuba & trombones
Jean Gnonlonfoun: drums
Ahmed Khaili: percussie


Info & booking
Koen Stynen – koen@metx.be

 

Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi is een productie in samenwerking met HalfmOon. Met de steun van de Vlaamse overheid voor Bovenlokale Cultuurprojecten, VGC Erfgoed, Samenwerkingsakkoord Vlaamse Gemeenschap en Franse Gemeenschap, COCOF Dienst Cultuur-Muziek en Un Futur pour la Culture-Fédération Wallonie-Bruxelles.

 

Foto’s © Lara Herbinia & Shamrockraver

Dit delen:

Artiesten

Agenda

Releases

Nieuws

Luister

Inschrijven op onze nieuwsbrief