MetX

Zuiderse sfeer en performances @ Souk Chaabi - 14/11/2022

Zuiderse sfeer en performances @ Souk Chaabi

Op zaterdag 12 november toverden we samen met Laïla Amezian de grote zaal bij MetX om tot een kleurrijke souk in een zuiderse sfeer. Bezoekers konden er kraampjes met ambachtelijke producten, creatieve workshops en artistieke performances ontdekken met o.a. leden van de groep Kabareh Cheikhats (MAR), de zangeressen van Sultanats B’net Chaabi en muzikanten Laurent Blondiau & Toine Thys.

 

Tijdens deze Souk Chaabi richtten we voor één dag een ambachtelijke markt in met allerlei artistieke acts, kraampjes, theater- en muziekvoorstellingen. Van 14u tem 19u kon je er slenteren langs kraampjes met ambachtelijke producten en lekkernijen, deelnemen aan workshops en performances bijwonen  geïnspireerd op de chaabi-muziektradities en de kunst van de Aïta. Als afsluiter verzamelden alle muzikanten in het midden van de Souk voor een Jami’a, een muzikaal moment van trance dat speciaal voor de gelegenheid werd opgezet.

 

 

Naast MetX muziekmakers Laurent Blondiau en Toine Thys en enkele zangeressen-percussionisten van de Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi, kon je ook kennismaken met de Kabareh Cheikhats uit Casablanca (MAR). Deze groep mannen creëert een eigentijdse dans- en muziekvoorstelling op basis van het populaire Marrokaanse chaabi-repertoire. Enerzijds om hommage te brengen aan de cheikhats, vrije maar gemarginaliseerde vrouwelijke artiesten die onrecht durven aanklagen. Anderzijds om taboes te doorbreken die de dag van vandaag nog sterk aanwezig zijn.

 

Deze Souk Chaabi werd georganiseerd in het kader van het project Chaabi Habibi onder leiding van HalfmOon asbl en Nakhla vzw in samenwerking met Muziekpublique, Darna, VK, FJM, Met X, Bij de Vieze Gasten, Voix de Femmes, Corso en Tivoli (Utrecht, NL).

 

Met de steun van de Vlaamse overheid voor Bovenlokale Cultuurprojecten, VGC Erfgoed, Samenwerkingsakkoord Vlaamse Gemeenschap en Franse Gemeenschap, COCOF Dienst Cultuur-Muziek en Un Futur pour la Culture-Fédération Wallonie-Bruxelles.

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief