MetX

Artiesten

Toine Thys

Biografie

Toine Thys is een saxofonist die zich onderscheidt met een avontuurlijke, energieke en verrassende speelstijl, gekoppeld aan een warme, volle klank op tenorsax, sopraansax en basklarinet. Naast de activiteiten met zijn eigen groepen, is hij ook zeer actief als sideman en treedt hij op in Belgïe, Frankrijk en Europa, maar ook in West Afrika, Zuid Amerika en Asïe.

 

Het Toine Thys Trio – waar Thys vergezeld wordt door organist Arno Krijger en drummer Antoine Pierre – treedt sinds 2008 overal in Europa op. Na hun eerste album «The End Of Certainty» (‘Révélation’ in het Franse Jazzmag), brachten ze vervolgens «GRIZZLY» (2015) en The Optimist (2019) uit.

 

In 2013 schreef Toine Thys een muzikaal sprookje voor kinderen: « La Mélodie Philosophale » (« Melodie der Wijzen »), samen met Jens Bouttery (drums en musicale zaag) en Eric Bribosia (toetsen). Voor dit avontuur heeft Toine het verhaal geschreven en de muziek gecomponeerd. Datzelfde jaar startte Toine DERviSH op – een elektr(on)ische trio waar Thys gitaareffecten gebruikt – samen met Patrick Dorcean (drums) en Dries Laheye (bas). Hun EP « Abstracks » kwam uit in juni 2014.

Bij MetX leidt hij samen met Laurent Blondiau Les Ventistes: een opleidingsproject op met als doel het spelen van blaasinstrumenten (woodwind en brass) en het stimuleren van ‘blazerssecties’ door lokale muzikanten.

 

Daarnaast is Toine Thys tevens te beluisteren in diverse projecten zoals Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi, Bounce Trio (Fr) met de percussionist Chris Joris, Baba Sissoko (Mali), Dizzy Ventilators (NYC), Afrikan Protoköl (Burkina), Sidiki Camara, Afrodisax (Lux), Anne Paceo (Fr), Jozef Dumoulin.


Toine Thys schrijft ook muziek voor films en TV-programma’s. Hij wordt regelmatig uitgenodigd als gastdocent bij muziekcursussen in Europa, West Afrika en Asia. Hij zet zich ook in voor de rechten van muzikanten in België (facir.be).

Projecten

Agenda

    Releases

    Nieuws

    Inschrijven op onze nieuwsbrief