MetX

Artiesten

Toine Thys

Biografie

De saxofonist Toine Thys is een onbetwistbare saxofonist in Belgïe. Zijn spel op tenor kenmerkt zich door een avontuurlijk, energiek en verrassend karakter, met een warme volle toon.
Naast de activiteiten met zijn eigen groepen is hij ook zeer actief als sideman en treedt hij op in Belgïe, Frankrijk en Europa, maar ook in West Afrika, Zuid Amerika en Asïe.

Het TOINE THYS TRIO – waar Thys vergezeld wordt door de ongelooflijke organist Arno Krijger en de drummer Antoine Pierre – treedt sinds 2008 overal in Europa op.
Na hun eerste « The End Of Certainty » (‘Révélation’ in het Franse Jazzmag), brengen ze begin 2015 « GRIZZLY » uit, hun tweede CD op het IGLOO label.

In 2013, schreef Toine Thys een muzikaal sprookje voor kinderen: « La Mélodie Philosophale » (« Melodie der Wijzen »), samen met Jens Bouttery (drums en musicale zaag) en Eric Bribosia (toetsen). Voor dit avontuur heeft Toine het verhaal geschreven en de muziek gecomponeerd. In 2013 start Toine DERviSH op – een elektr(on)ische trio waar Thys gitaareffecten gebruikt – samen met Patrick Dorcean (drums) en Dries Laheye (bas). Hun EP « Abstracks » wordt uitgebracht in juni 2014.

Bij MetX start hij samen met Laurent Blondiau Les Ventistes du Faso op: een opleidingsproject op met als doel het spelen van blaasinstrumenten (woodwind en brass) en het stimuleren van ‘blazerssecties’ door lokale muzikanten.

Daarnaast is Toine Thys tevens te beluisteren in diverse projecten met ondermeer Bounce Trio (Fr) met de percussionist Chris Joris, Baba Sissoko (Mali), Dizzy Ventilators (NYC), Afrikan Protoköl (Burkina), Sidiki Camara, Afrodisax (Lux), Anne Paceo (Fr), Jozef Dumoulin.


Toine Thys schrijft ook muziek voor films en TV-programma’s
. Hij wordt regelmatig uitgenodigd als gastdocent bij muziekcursussen in Europa, West Afrika en Asia. Hij zet zich ook in voor de rechten van muzikanten in België (facir.be).

Projecten

Nieuws

Inschrijven op onze nieuwsbrief