MetX

Projecten

Les Ventistes du Faso

“Les Ventistes du Faso” is een opleidingsproject in Burkina Faso gecoördineerd door Laurent Blondiau en Toine Thys met als doel het spelen van blaasinstrumenten (woodwind en brass) en het stimuleren van ‘blazerssecties’ door lokale muzikanten.

 

In Burkina Faso is de diversiteit en het artistieke niveau van traditionele muziek opmerkelijk. Tijdens recente reizen merkten Thys en Blondiau echter dat er zeer weinig ‘ventistes’ (muzikanten die blaasinstrumenten bespelen) zijn. Anders dan in de kustgelegen landen van West-Afrika zijn trompettisten, klarinettisten, trombonisten, tuba spelers en saxofonisten er eerder zeldzaam en is een tekort aan opleiding. ‘Les Ventistes de Faso’ is een opleidingsproject voor muzikanten die de focus legt op instrumentale techniek, het ontwikkelen van blazerssecties stimuleert evenals de ontmoeting met andere artistieke vaardigheden (theater, dans, storytelling,…). Het project bevat verschillende muziekopleidingen in Burkina Faso voor de Burkinese ‘ventistes’ maar ook uitwisselingsprojecten met België (AKDT, Lundis d’Hortense,…) voor toekomstige opleiders en instrumentbouwers/reparateurs.

In 2014 werkten Thys en Blondiau samen met instrumentenbouwer Maxime Plateau om verschillende reeksen herstelworkshops voor blaasinstrumenten op te starten. In de dit kader hebben ze ook de donatie van instrumenten en materiaal in België opgestart, om de bestaande collectie uit te breiden en de staat ervan te verbeteren. De workshops worden voornamelijk gegeven aan lokale lesgevers, om op die manier het project op lange termijn verder te zetten.

Artistieke coördinatie:
Toine Thys, Laurent Blondiau
Info & contact: Toine Thys
facebook.com/lesventistesdufaso 
Met de steun van Wallonie Bruxelles International, Music Fund, Selmer (Paris) en Vandoren.

Share this:

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief