MetX

Laïla Amezian & Laurent Blondiau present: Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi - 07/05/2021

Laïla Amezian & Laurent Blondiau present: Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi

Vurige melodieën, betoverende zang, verbluffende koperblazers en een explosieve chaabi groove. Ons gloednieuw project Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi sleept je mee met hedendaagse bewerkingen van een 19de eeuws Marokkaans repertoire. Maak kennis met deze uitbundige bende van maar liefst 18 zangeressen en muzikanten!

Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi is het eerste project van onze nieuwe muziekmaker Laïla Amezian onder de vleugels van MetX. Samen met Laurent Blondiau, die de arrangementen en muzikale leiding verzorgt, brengt ze maar liefst 18 vocalisten en topmusici met zeer diverse backgrounds samen.

 

 

18 toppers met diverse muzikale backgrounds
Zo herkennen we o.a. enkele leden van het Mâäk-collectief, maar ook Nabou Claerhout, Toine Thys, Jean Gnonlonfoun, Ahmed Khaili en de vrouwelijke zangeressen-percussionisten B’net Chaabi. Samen met Laïla en haar collega Shikhats, willen ze ons laten kennismaken met een weinig gekende vocale en muzikale traditie uit het Marokko van de 19de eeuw.

Hulde aan muzikantes die streden voor vrijheid via kunst en cultuur
Met de nodige dosis artistieke durf, willen Laïla en Laurent hulde brengen aan de Ghanayats en de Shikhats. Deze muzikantes streden in het 19de eeuwse Marokko voor de vrijheid van meningsuiting via kunst en cultuur. Anderzijds bouwt Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi ook voort op het cultureel erfgoed dat deze zangeressen in heel Marokko hebben gepopulariseerd, en dat hier in België wordt voortgezet.

Creatie & programma
Eind april trok de groep in wording op residentie in CC Strombeek. Ze werkten er een fascinerend repertoire uit: meerstemmige bewerkingen van klassieke liederen op gedurfde jazzarrangementen, ondersteund door trance-achtige ritmes. De première in Muziekpublique kon alvast op veel bijval rekenen bij zowel publiek als programmatoren!

Daarna waren Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi opnieuw aan het werk te zien tijdens de Showcase Night van het Belgian World Music Network op 23 mei en op Brosella XXS.

In de zomer verschenen ook enkele exclusieve audio- en videoreportages over het creatieproces van de groep:

 

Inside Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi – A movie by Iwona Pom

 

Laïla Amezian + Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi  (Jazz Station – BRUZZ)

Projecten

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief