MetX

Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi

Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi

Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi is een bont XL-ensemble geleid door Laïla Amezian. Met deze groep brengt Laïla hulde aan de shikhats en ghanayats, zangeressen die in het 19de eeuwse Marokko via populaire muziek streden voor vrijheid van meningsuiting.

Geïnspireerd door traditionele Chaabi-muziek, interpreteren de Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi een origineel repertoire met een opwindende mix van jazz, urban etno en populaire Marokkaanse liederen. Om haar te begeleiden in deze buitengewone creatie, doet Laïla beroep op Laurent Blondiau voor de muzikale leiding.

 

Samen dompelen ze ons onder in een volledig nieuw muzikaal universum, waarin we ook unieke en tijdloze elementen van het traditionele chaabi-repertoire herkennen. Denk bv. aan de herhaling, de klaagzang of ritmes die trance oproepen. Zanger-componist Olivier Thomas zorgt op uitnodiging van Laïla voor een verrassende toets door de stemmen een nieuwe en eigentijdse dimensie te geven.

 

 

Om deze muziek, de arrangementen en het artistiek universum tot leven te brengen, omringen Laïla en Laurent zich met vocalisten en topmusici met zeer diverse backgrounds. Zo herkennen we enkele andere leden van het Mâäk-collectief, zoals Michel Massot en Grégoire Tirtiaux. Maar bv. ook trompettiste Pauline Leblond, trombonist Nabou Claerhout of saxofonist Toine Thys. En om de kracht en energie van de Marokkaanse chaabi-nummers zo dicht mogelijk te benaderen, nodigt Laïla ook de vrouwelijke zangeressen-percussionisten van B’net Chaabi uit.

 

“Prachtige warme stemmen, aanstekelijke percussie en strakke blazerssectie. Het geheel is overweldigend en zuigt je mee in een kleurrijke vibe.” – Luminous Dash

 

Bestel het album Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi

 

Genre: chaabi; jazz; urban etno

Label: Zephyrus Records

Release: 2023

 

Line-up

Laïla Amezian, Emanuela Lodato, Farida Zouj, Marie-Ange Teuwen & Fatou Traoré: zang

B’net Chaabi – Jamila Akhdim, Karima Arabi, Kawtar Abdoune & Mehdiya Sultana: zang & percussie

Laurent Blondiau & Pauline Leblond: trompetten

Toine Thys & Grègoire Tirtiaux: saxofoons

Michel Massot, Nabou Claerhout & Adrien Lambinet: tuba, trombones

Jean Gnonlonfoun: drums

Ahmed Khaili: percussie

Bestellen

Dit delen:

Artiesten

Ontdek ook deze albums

Projecten

Nieuws

Inschrijven op onze nieuwsbrief