MetX

Hoogtepunten uit 20 jaar Mâäk - 10/12/2018

Hoogtepunten uit 20 jaar Mâäk

Begin december traden de oorspronkelijke partners in crime van Mâäk opnieuw samen op. Deze uitzonderlijke Mâäk Five reünie sloot de 20ste verjaardag van het vermaarde jazzcollectief gepast af. Eerder op het jaar toonden ook Mâäk Quintet, MikMâäk en Mâäk KOJO dat er nog steeds heel wat spirit in het collectief zit. Een overzicht van de hoogtepunten uit 2018… en vooruitblik op the best yet to come!

Concerten met Mâäk Five in o.a. de Jacques Pelzer Jazz Club te Luik en La Conserve in Leuven. 25 jaar WERF records vieren met het Mâäk Quintet en Ghalia Benali (Mw’Soul) tijdens Jazz Brugge. En met MikMâäk touren tot in Tours (Le Petit Faucheux) en Alsemberg (De Meent)… Laurent Blondiau en co. zaten dit najaar niet stil.

 

Bijzondere energie uit Benin

 

Misschien hadden ze een flinke dosis ‘voodoo’ energie getankt tijdens hun optredens met de familie Anagoko? Onder de noemer Mâäk KOJO gaf een bonte mengeling muzikanten en dansers uit Benin en België in augustus en september opnieuw een reeks optredens en workshops, na eerdere tournees in 2010 en 2012. Ze dompelden onder meer de Bar du Matin in Vorst, Espace Senghor in Etterbeek en De Centrale in Gent onder in een bad van spirituele trance, spontane improvisaties en avant-gardistische composities.

 

 

Cartes blanches op Jazz Middelheim en Marni Jazz

 

Als eeuwig vrije geesten blijven trompettist Laurent Blondiau en de andere leden van Mâäk altijd op zoek naar vernieuwing. Niet verwonderlijk dus dat ze het afgelopen jaar vrij spel kregen op enkele gereputeerde jazzfestivals.

 

In augustus kregen ze carte blanche tijdens Jazz Middelheim. Lies Steppe van Klara sprak voor de gelegenheid met Laurent Blondiau en Fabian Fiorini.

 

 

Half september was het opnieuw prijs tijdens het Marni Jazz Festival. Daar speelde Laurent zijn carte blanche uit door zich te omringen met de Hongaarse gitarist Gabor Gado, contrabasspeler Sébastien Boisseau (Mâäk Five) en drummer Samuel Ber (Mâäk Quintet). Lees meer.

 

Stijlvolle aftrap jubileumjaar

 

Begin 2018 werden meteen de grote middelen ingezet: De 16-koppige, atypische bigband MikMâäk trad half januari op bij Centre Wallonie Bruxelles en het Brussels Jazz Festival in Flagey. Waarna ze in de lente nog naar De Roma in Antwerpen trokken en het Jubelpark te Brussel.

 

Daarnaast liet ook het Mâäk Quintet al enkele keren van zich horen tijdens optredens in Luik (L’An Vert) en Brussel.

 

Eeuwig eigenzinnig

 

Wat in 1998 begon als een urban legend onder de roepnaam “MÂÄK”, groeide uit tot een jazzcollectief met heel wat verschillende vertakkingen. Twee decennia later is hun muziek nog even eigentijds en telt hun discografie tien cd’s. Het compilatiealbum Mâäk 20 bundelt de meest bekende tracks en een aantal onuitgegeven pareltjes uit de afgelopen 20 muziekjaren.

 

En wat brengen de volgende 20 jaar? Eén ding staat vast: Mâäk zal z’n eigengereide jazzweg verder blijven uitstippelen langs de kruispunten tussen traditie en avant-garde, orkestratie en improvisatie en uiteenlopende culturen.

 

Eerstvolgende afspraak: begin 2019 neemt MikMâäk een nieuw live album op. Ze doen dit tijdens een concert op vrijdag 1 februari in de W:Halll te Sint-Pieters Woluwe. Lees meer.

Projecten

Artiesten

Releases

Inschrijven op onze nieuwsbrief