MetX

Projecten

Mâäk Quintet

Meer dan 20 jaar geleden ontstaan als een klassiek jazzkwartet rond trompettist Laurent Blondiau. Vandaag uitgegroeid tot een veelzijdig collectief met internationale vertakkingen. Noem Mâäk Quintet gerust één van de meest avantgardistische jazzformaties in België.

Op straat of in een concertzaal, akoestisch of versterkt, voor een massa mensen of in intieme kring… Mâäk staat voor vitaliteit, dynamiek en muzikale vrijheid. Altijd binnen een duidelijk afgebakend kader, klinkt de muziek van het kwintet nu eens verfijnd of fascinerend, dan weer magnetisch of zwoel.

Ook na 20 jaar Mâäk blijft hun muziek heerlijk onvoorspelbaar. De muzikanten proberen voortdurend nieuwe sonore, ritmische en harmonische elementen uit. De composities, met orkestraties van duo naar tutti, zijn daardoor vaak spontaan en geïmproviseerd. Maar altijd feilloos georkestreerd.

Het Quintet vormt ook de ruggengraat van grotere ensembles. Zo omringen Laurent en co. zich met 11 andere topmuzikanten in de bigband MikMâäk.

Daarnaast werken ze ook al jaren samen met muzikanten uit Noord- en West-Afrika. To name but a few: met de Tunesische zangeres Ghalia Benali vormen ze Mw’Soul, sinds 2010 treden ze op met de Beninese muzikantenfamilie Anagoko als het voodoo-ensemble Mâäk KOJO en samen met Europese muzikanten en dansers uit Ouagadougou (Burkina Faso) speelden ze als Kawral.

Deze uitwisselingen met muzikanten uit andere culturen geeft een extra dimensie aan de muziek van het kwintet. Want bovenop de gebruikelijke improvisaties, slaan ze ook voortdurend bruggen naar de tradities en invloeden waaruit jazz ontstaan is.

Artistieke coördinatie
Laurent Blondiau

Line-up

Laurent Blondiau: trompet
Michel Massot: tuba
Jeroen Van Herzeele: tenorsaxofoon
Grégoire Tirtiaux: altsaxofoon
Samuel Ber: drums

Info & booking

Koen Stynen – koen@metx.be

Share this:

Artiesten

Agenda

Releases

Nieuws

Luister

Inschrijven op onze nieuwsbrief