MetX

Nieuwe release Mâäk Quintet ‘Sémille-Sommeille’ - 30/06/2021

Nieuwe release Mâäk Quintet ‘Sémille-Sommeille’

Ook het Mâäk Quintet brengt nieuw werk uit in het kader van onze MetXology compilatie. Met ‘Sémille-Sommeille’ laten ze muziek spreken waar woorden tekortschieten. Klaar voor een inner mindtrip vol uitzinnige thema’s en improvisaties? Ontdek deze nieuwe single van het Mâäk Quintet op Spotify!

 

Beluister Sémille-Sommeille op Spotify

 

De vitaliteit, dynamiek en muzikale vrijheid van het Mâäk Quintet gaan nooit vervelen. Hun sound daarentegen lijkt voortdurend te vervellen. In 2020 kon je hen al horen spelen met nagelnieuwe sonore, ritmische en harmonische elementen. Ze maakten hiervoor gebruik van enkele (corona-proof) concerten @ Théâtre Poème, Bel Jazz Fest, Citadelic Zomer en Jazz Middelheim 1.5 plus een opnamesessie bij MetX. Dit jaar vloeien daar enkele nieuwe releases en sound clashes met bevriende groepen uit.

 

 

Nieuwe single: Sémille Someille

Deze nieuwe compositie, geschreven door saxofonist Grégoire Tirtiaux, gaat over de mens en z’n al dan niet bewust-zijn. Over onze tegenstrijdigheden en ons onvermogen om te verzoenen wat we zouden moeten en zouden willen doen. Kunnen we ontwaken en onszelf worden, door te luisteren naar innerlijke stemmen en klanken? Via muziek wil het Quintet tot onze ziel spreken. Daar waar woorden soms tekort schieten.

 

De inleiding nodigt uit tot zo’n innerlijke transformatie. Vervolgens sleurt het nummer ons mee in een reeks uitzinnige thema’s en improvisaties die de wereld in al zijn uitbundigheid en interacties weergeven. Elke stem is zowel onafhankelijk als verweven met de anderen. Net als de muzikanten van het Mâäk Quintet, die elk hun eigen persoonlijkheid hebben ten dienste van het collectief en de muziek.

 

Soundclashes & uitwisselingen

De leden van het Quintet blijven zichzelf ook voortdurend uitdagen via ontmoetingen met andere muzikanten. Zo clashte de blazerssectie, bestaande uit Laurent Blondiau, Jeroen Van Herzeele, Grégoire Tirtiaux en Michel Massot, in april een eerste keer met de progrock-jazz band Skordatura. Een geslaagd experiment waarop beide groepen in de nabije toekomst willen verderbouwen.

 

En Laurent, Michel en Grégoire zien we sinds kort ook samen aan het werk in Les Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi. Een nieuwe MetX groep van maar liefst 18 vocalisten en muzikanten, waarin we onder andere hun MikMâäk-kompanen Adrien Lambinet en Jean-Paul Estiévenart terugvinden.

Projecten

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief