MetX

Nieuwe release: Mâäk Quintet ‘Papa Ours’ - 17/01/2022

Nieuwe release: Mâäk Quintet ‘Papa Ours’

Mâäk Quintet brengt een tweede track uit in het kader van onze MetXology compilatie. In ‘Papa Ours’ verweven trompet, alt en tenor sax hun stemmen door elkaar, voortgedreven door een spel van vraag en antwoord tussen repetitieve loops van verschillende lengtes. De single was live te horen tijdens Brussels Jazz Weekend en verschijnt binnenkort online!

Beluister Papa Ours op Spotify – RELEASE 4 FEBRUARI 2022

Op straat of in een concertzaal, akoestisch of versterkt, voor een massa mensen of in intieme kring… Ook na bijna 25 jaar blijven Mâäk en hun muziek heerlijk onvoorspelbaar. Zo speelden ze begin november nog op de World Expo in Dubai tijdens la Semaine de Wallonie-Bruxelles. Zaterdag 11 december vonden we hen dan weer terug in de historische Spiegeltent op de Nieuwe Graanmarkt voor de eerste winter-editie van Brussels Jazz Weekend. En tussendoor blijven ze ook nieuw werk maken!

 

Nieuwe single Papa Ours
Voor Papa Ours vertrekt Laurent Blondiau vanuit 3 melodieën op trompet, alt en tenor sax die door elkaar lopen. Hieronder creëert hij vervolgens een vraag-antwoord spel tussen 2 repetitieve loops van verschillende lengtes. Als knipoog naar het sprookje ‘Goudlokje en de 3 beren’, waar elke beer een aparte stem toevoegt, noemt hij het nummer ‘Papa Ours’ (Papa Beer).

Trivia: hetzelfde verhaal inspireerde ook de makers van ‘Goldilocks and the Jivin’ Bears’, een cartoon uit 1944 waarin de drie beren een jazz trio vormen en andere klassieke sprookjes zoals ‘Roodkapje en de Boze Wolf’ verweven worden. Hoewel de cartoon na verschijning gecensureerd wordt omwille van etnische stereotypering, getuigt hij van de baanbrekende rol die de Afrikaans-Amerikaanse gemeenschap speelt in de geschiedenis van jazz-muziek en de hedendaagse Westerse cultuur.

Mâäk & MetXology
Net als Sémille Someille uit 2021, is ook Papa Ours een trampoline van waarop de muzikanten voortdurend nieuwe sonore, ritmische en harmonische elementen uitproberen. Beide tracks worden uitgegeven in het kader van onze MetXology Volume 6, een nieuwe compilatie met de meest markante nummers uit het MetX universum.

Projecten

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief