MetX

MetX doet mee met ramadan friendly - 22/03/2023

MetX doet mee met ramadan friendly

Tijdens de Ramadanmaand kijken tal van cultuurhuizen in Brussel hoe ze toegankelijk kunnen blijven voor publiek met een moslimachtergrond. Ook MetX doet mee met dit initiatief van Kaaitheater. Zo bieden we tijdens ons jaarlijks residentieweekend een aantal voorzieningen aan waardoor iedereen kan deelnemen, ongeacht zijn/haar geloof.

 

Vanaf donderdag 23 maart 2023 nemen moslims over de hele wereld weer deel aan de Ramadan, hun heilige vastenmaand. In de culturele sector betekent dit evenwel dat het publiek, de artiesten, en ook cultuurwerkers met een moslimachtergrond in deze periode blijven werken en voorstellingen bezoeken.

 

Met het label ramadan friendly kijken publieksmedewerkers uit Brusselse culturele organisaties hoe ze hun activiteiten tijdens de Ramadanmaand zo toegankelijk mogelijk kunnen houden voor moslims.

 

Ook MetX doet mee: tijdens ons jaarlijks residentieweekend van 24-26 maart in Destelheide richten we een aparte rustruimte in, waar deelnemers van onze groepen zich kunnen terugtrekken voor gebed of meditatie. En de avondmaaltijden, normaal opgediend rond 18u, worden er voor moslims opzij gehouden en aangeboden tegen zonsondergang.

 

De Ramadan was de voorbije jaren volledig onzichtbaar in het culturele veld. Het is tijd dat daar verandering in komt. Met ramadan friendly willen de deelnemende cultuurhuizen een collectieve dynamiek op schaal van de stad teweegbrengen. Op ramadanfriendly.com is ook een toolbox ter beschikking met suggesties en acties.

 

Ramadan friendly is een project van Kaaitheater, samen met Atelier 210, Bâtard Festival, Beursschouwburg, BRONKS, Decoratelier, de Hallen van Schaerbeek, KANAL – Centre Pompidou, Kunstenfestivaldesarts, La Bellone, Le 140, LEVL, MetX, Théâtre National Wallonie-Bruxelles, RAB/BKO, There is Nothing Wrong With People, YouYou group en Zinnema. Samen wensen we iedereen een gelukkige ramadan maand!

Inschrijven op onze nieuwsbrief