MetX

MetX Festival Resident @ ICAF Rotterdam 2023 - 03/04/2023

MetX Festival Resident @ ICAF Rotterdam 2023

So proud! MetX was de allereerste resident van ICAF, het vermaarde International Community Arts Festival in Rotterdam. Van 29 maart tem 2 april faciliteerden we er workshops, deden interventies in de publieke ruimte, presenteerden de jongerenwerking van onze Fanfakids en sloten het festival af met een concert van de Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi in Theater Zuidplein.

 

 

Voor de 9de editie met als thema ‘The Sound of Change’ werkte ICAF voor een eerste keer met een Festival Resident. Ze kwamen hiervoor gluren bij hun zuiderburen en gaven MetX vier dagen lang een podium voor de wereldwijde Community Arts scene. We presenteerden er een staalkaart van onze werking en projecten, die tijdens het festival op verschillende locaties en op verschillende manieren werden getoond. Lees meer over onze residentie op ICAF

 

Workshops & parade BRUiTAL / New Moon
Donderdag 30/03 tem zondag 02/04/23

 

Van al onze groepen is BRUiTAL misschien wel de meest letterlijke belichaming van ‘The sound of Change’. Artistiek coördinatoren Jo Zanders en Vital Schraenen organiseerden in het kader van ICAF23 een reeks workshops rond grooves en beweging in de publieke ruimte, open voor iedereen (muzikant of niet) die graag eens buiten de lijntjes kleurt. Samen trokken ze op de laatste dag van het festival ook letterlijk de publieke ruimte in, al paraderend, al musicerend, al dansend in de schaduw van een enigmatische verschijning… the New Moon… Lees meer over de workshops BRUiTAL / New Moon

 

Workshop Reclaim the Streets
Vrijdag 31/03/23

 

Hebben onze steden (nieuwe?) rituelen en vieringen nodig? En indien ja… hoe, waarom, met wie, voor wie? Deze vragen vormden het uitgangspunt tijdens een rondetafel gesprek met andere internationale ICAF-gasten. Samen met hen en het publiek deelden we ervaringen delen en gingen dieper in op de socio-politieke én artistieke relevantie, de noodzaak en de uitdagingen van participatieve manifestaties binnen hedendaagse, hybride en superdiverse maatschappijen. Lees meer over de workshop Reclaim the Streets

 

Fanfakids @ Family Day
Zaterdag 01/04/23

 

Onze jongeren percussie bende is kind aan huis in Rotterdam. De voorbije jaren namen ze al verschillende keren deel aan uitwisselingen met de lokale SKVR Brassbandschool, gevolgd door o.a. optredens op Reggae Geel. Tijdens ICAF bepaalden beide groepen het tempo en ritme van de familiedag met percussie initiaties en concerten op de festivalsite. Lees meer over de Fanfakids op ICAF

 

Conferentie & zanginitiatie ‘Le Mystère des Voix Chaabi’
Zaterdag 01/04/23

 

Onder de noemer ‘Le Mystère des Voix Chaabi’ lichten musicologe Hélène Sechehaye en zangeres Laïla Amezian toe welke rol vrouwen uit de Marokkaanse diaspora spelen bij het doorgeven van traditionele chaabi-muziek. Op het programma: een conferentie rond deze populaire muziekstijl uit Marokko en het traject dat ze heeft afgelegd tot in onze contreien, gevolgd door een korte zanginitiatie.

 

Hélène en Laïla gingen in op volgende onderwerpen: Wat is de populaire chaabi-muziek? Hoe is het genre ontstaan? Welke rol speelden de vrouwen hierin? En hoezeer is de kleurrijke poëzie van deze liederen, die zowel de liefde, het dagelijks leven als mystieke onderwerpen bezingen, ook vandaag nog relevant?

 

Ga mee op ontdekkingstocht naar de essentie van deze traditionele muziekstijl uit Marokko zoals ze momenteel wordt beleefd in West-Europa. En maak kennis met de getuigenissen van en onderzoek naar de vrouwen die deze mondelinge traditie bij ons voortzetten.

 

Feestelijke chaabi grooves als afsluiter
Zondag 02/04/23

 

Als kers op de taart trad Laïla Amezian op met de Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi, een XL-ensemble dat traditionele chaabi-liederen vermengt met jazz en andere urban ethno invloeden. Dit concert in Theater Zuidplein vormde ook het orgelpunt van de release tournee voor hun eerste album, uitgebracht op het Zephyrus-label.

Projecten

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief