MetX

DOCU: internationaal collectief BRZ’NKO ŠTROÏ op de Zinneke Parade - 02/06/2024

Primeur op de Zinneke Parade dit jaar: we nodigden acht organisaties van buiten Brussel en België uit voor een internationale Zinnode! Samen met deelnemers uit Parijs, Edinburgh, Praag, Roztoky, Rotterdam, Tilburg, Leuven en La Louvière vormden we BRZ’NKO ŠTROÏ. Een bonte bende soundmakers uit de vier windhoeken van Europa.

 

Oi Musica, Velvet Carnival, Masopust Parade, ICAF Rotterdam, EELT Collectief, La Fabrique des Impossibles, MJ Indigo en De Batterij. Aangespoord door Jo Zanders en Vital Schraenen smelt deze internationale cluster van maatschappelijk geëngageerde en creatieve organisaties samen tot BRZ’NKO ŠTROÏ. Kleurrijk gemaskerd en vrolijk dansend combineren ze drums, fuzzy gamelan-achtige instrumenten, trompetgeschal, allerhande rammelende objecten ea schmilblixs… Lost & found in translation vieren zij hun samenzijn, ondanks coronagolven, oorlogen, crisissen en Brexits.

 

 

Dit unieke collectief vloeit voort uit een dynamiek rond de zin van parades en artistieke interventies in de publieke ruimte, die al enkele jaren artiesten uit verschillende Europese (hoofd)steden verbindt. Het begon met een uitwisseling in Edinburgh tussen Brusselse jazzmuzikanten en Oi Musica in februari 2019. Eind datzelfde jaar triggerde de deelname van BRUiTAL (gecreëerd tijdens Zinneke 2018) aan het Velvet Carnival opnieuw de artistieke coördinatie van MetX: waarom geen internationaal symposium rond ‘community arts’ opzetten in de marge van de 20ste Zinneke Parade? Plannen werden gesmeed, o.a. met de organisatoren van ICAF 2020, maar uiteindelijk zouden al deze grootstedelijke evenementen afgelast worden owv Corona. Ce n’était que partie remise…

 

We pikten de draad terug op begin 2023: Eerst was MetX in februari te gast als resident op ICAF Rotterdam. We faciliteerden er workshops en stelden projecten als de Fanfakids (ontstaan uit de 1ste Zinneke Parade), Sheikhs Shikhats & B’net Chaabi en BRUiTAL ft. DROM & New Moon voor tijdens optredens in Theater Zuidplein en de omliggende straten. De opzet van deze projecten en onze algemene werking werd nadien ook gedocumenteerd in de thematische publicatie Sound of Change.

 

 

In juni 2023 breidden we hier een vervolg aan. Tijdens de Brussels2030 Summer Academy brachten MetX en Zinneke hun internationale netwerken samen. Met de steun van Park Poétik en Kunstenpunt nodigden we sleutelfiguren van ICAF, Oi Musica en Velvet Carnival, maar ook van La Fabrique des Impossibles (Parijs), EELT (Tilburg) en Partôt Parata (Bologna) uit op een internationale uitwisseling rond participatieve kunstvormen in de stedelijke publieke ruimte. Het was de aanzet voor een International Parade Consortium, waaruit het concrete idee ontstond voor een internationale Zinnode op de eerstvolgende Zinneke Parade.

 

Samen met alle partners en vormgeefster Lisette Sivard, sleutelden Jo en Vital vervolgens aan de artistieke invulling. Vanaf eind 2023 kreeg de eerste internationale Zinnode onder de naam BRZ’NKO ŠTROÏ verder vorm tijdens een vijftal uitwisselingen: in november op Velvet Carnival (Praag), in februari op Masopust Parade (Roztoky), in maart op MINI ICAF (Rotterdam), eind april op Rêvons Rue (Parijs) en begin mei, toen enkele leden van BRUiTAL met jongeren percussiegroep Mouv’2 Rue uit La Louvière naar Praag trokken voor een 10-daagse stage met de mensen achter Velvet Carnival ihkv Erasmus+.

 

Eind mei zakten alle deelnemers op hun beurt af naar Brussel voor de Zinneke Parade, die plaatsvond op zaterdag 1 juni in het stadscentrum.

 

BRZ’NKO ŠTROÏ

MJ Indigo – Mouv’2 Rue (La Louvière)

De Batterij – DROM (Leuven)

Velvet Carnival (Praag)

Masopust Parade (Roztoky)

La Fabrique des Impossibles – Rêvons Rue (Parijs)

Oi Musica (Edinburgh)

EELT Collectief (Tilburg)

ICAF (Rotterdam)

MetX (Brussel)

Projecten

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief