MetX

Toope Ajoyo: Samen feestvieren op ritmes en melodieën uit West-Afrika - 14/03/2024

Toope Ajoyo: Samen feestvieren op ritmes en melodieën uit West-Afrika

Drie neo-fanfares uit Brussel en Charleroi, een drumband uit Leuven en een harmonie uit Jabbeke verdiepen zich in muzikale tradities uit West-Afrika. Ze laten zich hiervoor inspireren door het artistieke universum van onze muziekmakers Esinam Dogbatse en Ejaspapa Gnonlonfoun. Op 22 en 23 juni kan je samen met hen feestvieren in Brussel en Brugge!

 

Toope Ajoyo is een originele samensmelting van West-Vlaams en het West-Afrikaanse Yorùbá en betekent zoveel als ‘Samen feestvieren’, over alle grenzen en verschillen tussen culturen heen. Met dit doel voor ogen gaat Ejaspapa Gnonlonfoun komende maanden aan de slag met muziekgroepen uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië:

 

▪️ Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia (Jabbeke)

 

▪️ DROM (Leuven)

 

▪️ GanGan The New Style (Brussel)

 

▪️ AnderBrass (Anderlecht)

 

▪️ Urbanda (Charleroi)

 

Ze wagen zich aan een volledig nieuw repertoire, een vijftal composities geïnspireerd op het artistieke universum van Esinam Dogbatse en Ejaspapa, met verfrissend afropeaanse klanken en typisch West-Afrikaanse polyritmes. De arrangementen voor blazers zijn van Adrien Lambinet.

 

Eind juni presenteren de verschillende muziekgroepen begeleid door een danscollectief olv Ilaria Orlandini het resultaat tijdens optredens in Brussel en Brugge:

 

22 juni – Toope Ajoyo @ Fête de la Musique dans les Marolles

Verschillende concerten op straten en pleintjes in de wijk + gezamenlijk slotconcert @ Brigittinenpark

 

23 juni – Toope Ajoyo + ReBirth of Hope @ Concertgebouw Brugge

Verschillende concerten doorheen de binnenstad + gezamenlijk slotconcert op ’t Zand. Aansluitend vindt in Concertgebouw Brugge de voorstelling plaats van ESINAM’s carte blanche ReBirth of Hope.

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief