MetX

Toope Ajoyo: Samen feestvieren op ritmes en melodieën uit West-Afrika - 11/06/2024

Toope Ajoyo: Samen feestvieren op ritmes en melodieën uit West-Afrika

Drie neo-fanfares uit Brussel en Charleroi, een drumband uit Leuven en een harmonie uit Jabbeke verdiepen zich in muzikale tradities uit West-Afrika. Ze laten zich hiervoor inspireren door het artistieke universum van onze muziekmakers Esinam Dogbatse en Ejaspapa Gnonlonfoun. Op 22 en 23 juni kan je samen met hen feestvieren in Brussel en Brugge!

 

Toope Ajoyo is een originele samensmelting van West-Vlaams en het West-Afrikaanse Yorùbá en betekent zoveel als ‘Samen feestvieren’, over alle grenzen en verschillen tussen culturen heen. Met dit doel voor ogen gaat Ejaspapa Gnonlonfoun aan de slag met muziekgroepen uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië:

 

▪️ Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia (Jabbeke)

 

▪️ DROM (Leuven)

 

▪️ GanGan The New Style (Brussel)

 

▪️ AnderBrass (Anderlecht)

 

▪️ Urbanda (Charleroi)

 

Ze wagen zich aan een volledig nieuw repertoire, een vijftal composities geïnspireerd op het artistieke universum van Esinam Dogbatse en Ejaspapa, met verfrissend afropeaanse klanken en typisch West-Afrikaanse polyritmes. De arrangementen voor blazers zijn van Adrien Lambinet.

 

Op 22 en 23 juni presenteren alle muziekgroepen samen het resultaat tijdens optredens in Brussel en Brugge. Ze worden hierbij begeleid door een open danscollectief olv Ilaria Orlandini, waarvoor je kan repeteren tijdens gratis workshops in centre culturel Bruegel.

 

22 juni – Toope Ajoyo @ Fête de la Musique dans les Marolles

▪️ 14u-15u concerten van de 5 groepen doorheen de wijk: Zwaardstraat – Skatepark Ursulines – Voorplein centre culturel Bruegel – Reebokstraat (Bar MG Boutique)

▪️ 15u30-16u Gezamenlijk slotconcert @ Brigittinenpark

> Lees meer

 

23 juni – Toope Ajoyo + ReBirth of Hope @ Concertgebouw Brugge

▪️ 13u40-16u concerten van de 5 groepen doorheen de binnenstad + gezamenlijk slotconcert op ’t Zand

▪️ 17u voorstelling van ESINAM’s carte blanche ReBirth of Hope in Concertgebouw Brugge

> Lees meer

 

Een coproductie MetX – centre culturel Bruegel – Zinofomba vzw in het kader van Fête de la Musique & MetX – Concertgebouw Brugge – KAAP in het kader van ReBirth of Hope

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief