MetX

Toope Ajoyo: Samen feestvieren op ritmes en melodieën uit West-Afrika - 27/06/2024

Drie neo-fanfares uit Brussel en Charleroi, een drumband uit Leuven en een harmonie uit Jabbeke verdiepten zich in muzikale tradities uit West-Afrika. Ze lieten zich hiervoor inspireren door het artistieke universum van onze muziekmakers Esinam Dogbatse en Ejaspapa Gnonlonfoun. Op 22 en 23 juni vierden ze samen de zonnewende in Brussel en Brugge!

 

 

Toope Ajoyo is een originele samensmelting van West-Vlaams en het West-Afrikaanse Yorùbá en betekent zoveel als ‘Samen feestvieren’, over alle grenzen en verschillen tussen culturen heen. Met dit doel voor ogen ging Ejaspapa Gnonlonfoun aan de slag met muziekgroepen uit Vlaanderen, Brussel en Wallonië:

 

▪️ Koninklijke Harmonie Sint-Cecilia (Jabbeke)

 

▪️ DROM (Leuven)

 

▪️ GanGan The New Style (Brussel)

 

▪️ AnderBrass (Anderlecht)

 

▪️ Urbanda (Charleroi)

 

Ze waagden zich aan een volledig nieuw repertoire, een vijftal composities geïnspireerd op het artistieke universum van Esinam Dogbatse en Ejaspapa, met verfrissend afropeaanse klanken en typisch West-Afrikaanse polyritmes. De arrangementen voor blazers zijn van Adrien Lambinet.

 

Op 22 en 23 juni presenteerden alle muziekgroepen samen het resultaat tijdens optredens in Brussel en Brugge. Ze werden hierbij begeleid door een open danscollectief olv Ilaria Orlandini.

 

22 juni – Toope Ajoyo @ Fête de la Musique dans les Marolles

▪️ 14u-15u concerten van de 5 groepen doorheen de wijk: Zwaardstraat – Skatepark Ursulines – Voorplein centre culturel Bruegel – Reebokstraat (Bar MG Boutique)

▪️ 15u30-16u Gezamenlijk slotconcert @ Brigittinenpark

> Lees meer

 

23 juni – Toope Ajoyo + ReBirth of Hope @ Concertgebouw Brugge

▪️ 13u40-16u concerten van de 5 groepen doorheen de binnenstad + gezamenlijk slotconcert op ’t Zand

▪️ 17u voorstelling van ESINAM’s carte blanche ReBirth of Hope in Concertgebouw Brugge

> Lees meer

 

Een co-productie MetX – centre culturel Bruegel – Zinofomba vzw in het kader van Fête de la Musique & MetX – Concertgebouw Brugge – KAAP in het kader van ReBirth of Hope

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief