MetX

MetX opent Gnawa Festival Gent - 27/08/2019

MetX opent Gnawa Festival Gent

De Centrale organiseert van 14 september tot 5 oktober de eerste editie van het Gnawa Festival Gent. De aftrap gebeurt tijdens OdeGand met een gnawa-parade of ‘Krima’. Op vraag van De Centrale nodigt MetX een groot aantal gnawa-muzikanten uit Brussel uit, aangevuld met enkele collega’s uit Gent en Antwerpen.

 

Geen betere opener voor een festival rond Marokkaanse gnawa-muziek dan een ‘krima’ of gnawa-parade. Dit is een eeuwenoude traditie verveld tot eigentijdse street-art. Op 14 september worden enkele van de belangrijkste gnawa-muzikanten uit Brussel en andere centrumsteden hier verenigd.

 

Zo komt Hicham Bilali met zijn groep Black Koyo. Ze versmelten gnawa-tradities met hedendaagse rock, garant voor een overschot aan energie en présence. MetX brengt ook Karkaba mee, de groep van Driss Filali en Mohamed Saïd Akasri met veel getalenteerde jongeren en een stevig vrouwelijk segment. Dit alles wordt in een wervelende finale aangevuld met de blazerssectie van Remork.

 

Afspraak van 13u30 – 15u30 in de Gentse binnenstad. Ontdek de route van de parade.

 

Workshops en concerten rond gnawa-traditie

 

Na de feestelijke opener op 14 september vinden een hele reeks concerten en workshops plaats. Zo spelen Les Gnawas de Bruxelles nog met de Braziliaanse muzikant Luiz Alfredo Coutinho Souto aka DJ Tudo en brengt de Marokkaanse choreograaf Khalid Benghrib de hedendaagse danscreatie L’HAAL. Op 2 oktober geven Luc Mishalle, Driss Filali & Mohamed Saïd Akasri ook een stage rond gnawa-muziek.

 

Het Ghent Gnawa Festival wordt georganiseerd door De Centrale i.s.m. Stad Gent, Festival van Vlaanderen (OdeGand), Handelsbeurs, MetX, School of Arts Gent (KASK & Conservatorium), Studio Skoop en Othman El Kheloufi. Meer info op decentrale.be.

Projecten

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief