MetX

Artiesten

Driss Filali

Driss Filali

Biografie

Driss Filali is een mâalem, of gnawa-meester, en een van de sleutelfiguren onder de muzikanten uit de Marokkaanse diaspora in Brussel. Hij speelt o.a. bij Marockin’ Brass en Banda Quetzal en is co-artistiek coördinator bij het gnawa-opleidingsproject Karkaba.

 

Als zoon van mâalem Selam wordt Driss Filali van kindsbeen af ondergedompeld in de gnawa-cultuur en muziek in Marokko. Hij speelt op jonge leeftijd al samen met zijn vader en zijn neef, mâalem Hamid. Ze treden op tijdens lilas, of gnawa-ceremonies, over heel Marokko en op festivals in Frankrijk en België.

 

In 2005 speelt Driss met zijn neef op het festival van Essaouira, het bekendste internationale gnawa-festival. Hij komt vervolgens naar België voor een muzikaal project, om er zich uiteindelijk definitief te vestigen. Al snel leert hij Luc Mishalle kennen, die hem in 2008 voorstelt om lid te worden van gnawa-jazz groep Marockin’ Brass. Ze spelen concerten in België en daarbuiten en schrijven samen het 4de album van de groep Beats & Pieces.

 

 

Als mâalem beheerst Driss de traditionele gnawa-liederen en instrumenten zoals de guembri, de krakebs en t’bel tot in de perfectie. Samen met Mohamed Saïd Akasri stelt hij zijn passie en savoir-faire graag open voor het grote pubiek: via projecten als Karkaba, waar ze initiaties rond gnawa-muziek en dans geven aan jongeren, maar even goed via de Muziekpublique Academy, waar ze sinds kort les geven over de verschillende aspecten van de gnawa-cultuur. Daarnaast vormen Driss en Mohamed ook de gnawa-backbone bij enkele andere MetX producties, zoals Remork & Karkaba of het recent opgerichte Banda Quetzal.

Projecten

Agenda

Releases

Nieuws

Inschrijven op onze nieuwsbrief