MetX

Artiesten

Mohamed Saïd Akasri

Mohamed Saïd Akasri

Biografie

Mohamed Saïd Akasri is percussionist en een van de artistiek coördinatoren bij Karkaba. Hij speelt meerdere percussie-instrumenten, waaronder drums, krakeb en t’bel. Die laatste twee zijn traditionele Marokkaanse percussie-instrumenten uit de gnawa-muziek.

 

Mohamed Saïd begint op 12-jarige leeftijd met muziek. Als lid van een jeugdcentrum in Molenbeek, zet hij er muziekworkshops op samen met een van zijn broers en een vriend. Dit wordt al snel hun favoriete tijdverdrijf en ze leren zichzelf als echte autodidacten verschillende instrumenten aan. Na een tijdje starten ze samen met een andere broer, ook bezig met muziek, de eerste Brussels groep die traditionele Marokkaanse muziek speelt.

 

Het viertal kent van meet af aan veel succes. Ze spelen enkele keren het voorprogramma voor Nass El Ghiwane in de AB, le Cirque Royal, les Halles de Schaerbeek en Vorst Nationaal. Dit opent deuren en de aanvragen volgen vanuit alle hoeken: België, Nederland, Engeland, Duitsland… Ze spelen doorheen heel Europa en hun bekendheid beïnvloedt de Marokkaanse jeugd in Brussel en daarbuiten. Wanneer de groep er in 1997 een punt achter zet, richt Mohamed Saïd twee jaar later de eerste vzw voor gnawa-muziek in Europa op: Oulad Bambara Gnawa de Bruxelles.

 

De vzw organiseert workshops muziek, zang en traditionele kostuums en wordt een verzamelpunt voor gnawa’s en mâalems (meester muzikanten) uit Europa en Marokko. In 2003 spelen ze op het internationale percussiefestival in Bangkok. Ze spelen ook op Couleur Café in 2001, 2007 en 2008.

 

Kort na de oprichting van de vzw in 1999, komen de muzikanten in contact met Luc Mishalle. Samen zetten ze enkele kleinschalige projecten op binnen MetX. Deze uitwisselingen leiden o.a. tot de oprichting van Karkaba in 2006. Mohamed Saïd leert er samen met mâalem Driss Filali gnawa-muziek aan jongeren en adolescenten van alle origines. Opzet: de traditionele cultuur delen met al wie ze in stand wil houden en mee doen evolueren. Verschillende leden van Karkaba hebben ondertussen met de opgedane bagage hun eigen groep opgericht, zoals The Grey Stars, Black Koyo en Tsoukina.

 

Als huismuzikant bij MetX speelt Mohamed Saïd ook mee met andere producties. Denk maar aan de gnawa-fanfare Remork & Karkaba, het wijkproject MegafoniX of QuetzalQuatro, een van de MetX Moving Combo’s in 2020.

Projecten

Agenda

Releases

Nieuws

Inschrijven op onze nieuwsbrief