MetX

Artiesten

Mohamed Saïd Akasri

Mohamed Saïd Akasri

Biografie

Mohamed Saïd Akasri speelt meerdere percussie-instrumenten, drums, qraqeb en t’bel. Die laatste twee zijn traditionele Marokkaanse percussie-instrumenten uit de gnawa-muziek.

Mohamed Saïd is 12 jaar oud wanneer hij haast per toeval met muziek begint.
Hij maakt deel uit van het jeugdcentrum van Molenbeek en creërt er samen met zijn broer en een vriend zijn eerste muziekworkshops.
Dit wordt al snel hun favoriete tijdverdrijf en ze worden echte autodidacten. Op een dag nodigt een andere broer hem uit, die nog meer verdiept is in de muziek, om samen te spelen.
Zo ontstaat de eerste Brussels groep die traditionele Marokkaanse muziek speelt. Dit staat hen toe enkele keren het voorprogramma te spelen voor succesvolle Marokkaanse groepen zoals Nass El Ghiwane in zalen als de Ancienne Belgique, le Cirque Royal, les Halles de Schaerbeek, Forest National…

Het quatro kent een waar succes. Dit opent deuren en er komen aanvragen van overal: heel België, Nederland, Engeland, Duitsland .. Ze spelen op Marokkaanse trouwfeesten doorheen heel Europa.
Hun bekendheid beïnvloedt de Marokkaanse jeugd in Brussel en elders. De groep stopt in 1997 en twee jaar later richt Mohamed Saïd zijn eigen VZW op: Oulad Bambara Gnawa de Bruxelles (1gnawa VZW in Europa)       

Veel gnawa’s en Mâalems uit Europa en Marokko brengen hun bezoek. De VZW organiseert workshops muziek, zang en traditionele kostuums.
In 2003 spelen ze op het internationale percussiefestival in Bangkok. Ze spelen ook op Couleur Café in 2001, 2007 en 2008.

In 1999 ontdekt Luc Mishalle de VZW d’art folklore gnawa en ze beginnen samen met MetX enkele kleine projecten.
In 2006 ziet het Karkaba voor het eerst het licht bij MetX. Mohamed Saïd is één van de leraars die gnawa muziek aanleert aan jongeren en adolescenten van alle origines, die deze muziek willen ontdekken, met als doel de cultuur open te stellen naar het grote publiek. Met de bagage die de jongeren meekrijgen starten sommige Karkaba-leden hun eigen groep op, waarmee ze op Marokkaanse trouwfeesten spelen in Brussel en daarbuiten.

Projecten

Nieuws

Agenda

Inschrijven op onze nieuwsbrief