MetX

Nieuwe compilatie MetXology Volume 6 - 31/01/2022

Nieuwe compilatie MetXology Volume 6

Onze nagelnieuwe compilatie met de meest originele klanken en kleuren uit het MetX universum. Een reis door tijd en ruimte op de tonen van Mâäk, de intrigerende soundscapes van BRUiTAL, het jeugdig enthousiasme van de Fanfakids en de genereuze kruisbestuiving tussen gnawa en jazz van Marockin’ Brass en Remork & Karkaba!

Een jaar intensief werken tijdens de voorbije lockdowns… en daar is hij dan: de 6de MetX compilatie met opnames van onze verschillende professionele en participatieve groepen. Geen fysiek album op CD of vinyl, maar volledig digitaal te beluisteren op SoundCloud, Spotify e.a. platforms.

Release Week van de Belgische Muziek 31/01 – 6/02
Elke groep lost elke dag één of meerdere tracks tijdens de Week van de Belgische Muziek. Op maandag 31/01 zijn er al enkele te horen in de stations van de MIVB via een playlist van het Belgian World Music Network. Radiopresentatrice Sarah Thery wijdt er ook een kroniek aan op RTBF – Musiq3.

Vanaf 6 februari kan je de volledige playlist met 9 nummers binge-beluisteren, gratis en voor niets op SoundCloud. En uiteraard zijn alle nummers deze lente en zomer ook live te beleven tijdens concerten, straatfeesten en festivals in je buurt!

 

  1. 1. BRUiTAL – Woelfz

Ooit gedacht dat Roodkapje met de Wolf zou trouwen? Dit traditionele volksverhaal inspireerde de underground noisemakers van BRUiTAL om hun punk energieën te versmelten tot nieuwe, opwindende soundscapes. Ze konden niet brullen in de straten van Brussel tijdens Zinneke Parade 2020 – met het thema “Aux Loups” (Wolven), nu knallen ze uit je speakers!

Luister naar Woelfz

 

  1. 2. Mâäk Quintet – Sémille Sommeille

Deze compositie van saxofonist Grégoire Tirtiaux gaat over de mens en z’n al dan niet bewust-zijn. Over onze tegenstrijdigheden en ons onvermogen om te verzoenen wat we zouden moeten en zouden willen doen. Kunnen we ontwaken en onszelf worden, door te luisteren naar innerlijke stemmen en klanken? Via muziek wil het Quintet tot onze ziel spreken. Daar waar woorden soms tekort schieten.

Luister naar Sémille-Sommeille

 

  1. 3. Fanfakids – Appelen

Deze track van de Fanfakids is gecomponeerd door Louis Favre. Gebaseerd op typisch Afrikaanse ritmes, komt dit nummer steevast terug tijdens de concerten van de Fanfakids.

Luister naar Appelen

 

  1. 4. Remork & Karkaba – Afriquia

Luc Mishalle, muzikant, componist en oprichter van MetX, noemde Afriquia ooit een van zijn all-time favorieten. Mishalle: “Ik heb het in vele omstandigheden gebruikt en vele malen opgenomen. Het is gespeeld door rockbands, jazzgroepen, brassbands & harmonieën en werd zelf gezongen door koren die er nieuwe teksten op hebben gezet. Het concentreert zich op twee akkoorden, een pentatonische toonladder en een vraag/antwoord structuur. Aan de ene kant is het een heel eenvoudig stuk, maar aan de andere kant is het moeilijk om het correct te spelen. Alles heeft te maken met timing!

Luister naar Afriquia

 

  1. 5. BRUiTAL – Ostina Lux

In tijden van pandemie deden we soms de vreemdste dingen om onze knaldrang te uiten. De muzikanten van BRUiTAL, bijvoorbeeld, begonnen te verkeren met een groep dansers. In het zwart gehuld en op zoek naar revolutie, zetten onze trance percussionisten hun nieuwe partners aan tot de meest verbluffende choreografieën en transformeerden hen in de Sun Girlz. And then let there be light!

Luister naar Ostina Lux

 

  1. 6. Mâäk Quintet – Papa Ours

Voor Papa Ours vertrekt Laurent Blondiau vanuit 3 melodieën op trompet, alt en tenor sax die door elkaar lopen. Hieronder creëert hij vervolgens een vraag-antwoord spel tussen 2 repetitieve loops van verschillende lengtes. Als knipoog naar het sprookje ‘Goudlokje en de 3 beren’, waar elke beer een aparte stem toevoegt, noemt hij het nummer ‘Papa Ours’ (Papa Beer).

Luister naar Papa Ours – vanaf vrijdag 4 februari

 

  1. 7. Fanfakids – Remixt

“Remixt” is een nummer gecreëerd door Manu Paulo Cristo, Prince Folowosele en Ousman Kamara, enkele tieners van de groep. Ze vermengen verschillende ritmes en muziekstijlen die ze in de loop der jaren als Fanfakids hebben opgepikt. Het resultaat is een unieke sound en manier van spelen, die ze zelf ook doorgeven aan andere kinderen tijdens workshops in Brusselse scholen e.a. organisaties.

Luister naar Remixt

 

  1. Remork & Karkaba – Maria Theresa

Een traditioneel stuk Latijns-Amerikaanse muziek herwerkt door de Mexicaanse muziekmaker Israel Alonso (Sonosfera, Remork & Karkaba). Brengt de spirit van ‘Dia de Muertos in Les Marolles’ bij elk optreden weer tot leven. Als een van de artiesten achter dit jaarlijkse evenement, sleept Alonso Remork & Karkaba telkens mee in een unieke Brusselse viering van het leven en de overledenen. Geschreven en opgenomen in 2019, is deze door gnawa percussie aangedreven versie van Maria Theresa op korte tijd al vereeuwigd in het repertoire van Remork.

Luister naar Maria Theresa

 

  1. Marockin’ Brass – ZidZid

Zidzid is Marokkaans voor ‘snel, snel’. Het nummer vat aan op een medium 6/8 tempo in de volkse chaabi stijl, met de unieke Marockin’ Brass ritmesectie waar we bendirs, krakeb en drums horen. Korte melodische zinnen worden laag per laag opgebouwd en monden uit in een baritonsax-solo van Véronique Delmelle. Daarop zingt Abdessamad Semlali een populair lied in typische vraag en antwoord stijl. A l’aise, niet te snel, snel.

Luister naar ZidZid – vanaf zaterdag 5/02

Projecten

Artiesten

Releases

Inschrijven op onze nieuwsbrief