MetX

Artiesten

Israel Alonso

Biografie

Israel Alonso is een muzikant van Mexicaanse origine die in Brussel woont en werkt. Actief in verschillende ensembles, slaat hij bruggen tussen traditionele Zuid-Amerikaanse genres en hedendaagse muzikale invloeden die hij in Brussel opdoet. Hij is ook een van de initiatiefnemers van de feestelijkheden rond ‘Dia de Muertos in de Marollen’.

 

Israel is amper twintig wanneer hij voor het eerst uit zijn geboortestad Mexico City op tournee naar Europa trekt. Met de traditionele Mexicaanse muziekgroep “Tonalli Ambar” doet hij Duitsland, Polen, Tsjechië, Slowakije, Nederland en België aan. In zijn koffer steken zowel snaarinstrumenten (gitaar, guitarrón, jarana, vihuela), blaasinstrumenten (saxofoon, dwarsfluit) als een marimba.

 

Naast muziek spelen en schrijven, geeft Israel ook les traditionele Mexicaanse muziek, muziektheorie en zang. Hij richt in Mexico verschillende groepen op: het gezelschap voor straattheater en -muziek Onírisonante (2008) en SonÓsfera (2015), een jazz-fusion groep die jongleert met verschillende traditionele Mexicaanse muziekgenres en waarmee hij doorheen Spanje en Frankrijk toert. Eenmaal gesetteld in Brussel, zet hij samen met de Franse fluitist Sylvain Boisvert het kwartet 4Cascabel op (viool, gitaar, saxofoon en contrabas), gespecialiseerd in ‘Son Jarocho’.

 

 

 

Geïnspireerd door enkele bevriende kunstenaars uit Brussel en de Marollen, begint Israel te dromen van een lokale versie van het Mexicaanse dodenfeest Dia de Muertos. In 2018 slaan ze de handen in elkaar met CC Bruegel, MetX en andere organisaties uit de wijk voor een eerste editie. Een hele week vol ateliers voor kinderen en tentoonstellingen plus workshops voor volwassenen, gevolgd door een feestelijke processie op zaterdag. Tijdens de tweede editie in november 2019 wekken ze de reusachtige mobiele slang Dans van de Quetzalcóatl tot leven en krijgt het festival een staartje in BOZAR tijdens het Big Bang Festival.

 

 

Bij MetX begint hij ook op te treden met Remork & Karkaba, waar hij gnawa-muzikanten Driss Filali en Mohamed Saïd Akasri ontmoet. Samen met dit duo en een vijftal andere muzikanten, richt hij in 2023 Banda Quetzal op, een verfrissende cocktail van Mexicaanse Son Jarocho, Marokkaanse gnawa-ritmes en blaasinstrumenten.

 

Interview Israel Alonso op BRUZZ

 

Projecten

Agenda

Releases

Nieuws

Luister

Inschrijven op onze nieuwsbrief