MetX

Día de Muertos herleeft in de Marollen - 10/11/2021

Día de Muertos herleeft in de Marollen

Na een ingetogen versie in 2020, vierden we de doden dit jaar opnieuw met een uitbundig feest! Op het programma: workshops voor groot en klein, een reusachtig altaar om aandenkens aan de dierbare overledenen te schenken en een finale met maar liefst vier verschillende Día de Muertos processies plus Mexicaans vuurwerk!

Groot altaar van de doden
Net als vorig jaar stond op het Voorplein van CC Bruegel een groot en sfeervol verlicht altaar. De hele maand november kon men er offerstukken en aandenkens aan dierbare overledenen achterlaten. Mensen deden mee met familie of vrienden door een klein offerstuk op basis van een doosje of fotokader te creëren. Ze gebruikten hiervoor de meest persoonlijke snuisterijen, talismannen en zoveel mogelijk hun verbeelding: hoe meer kleuren, glitters en kitsch, hoe liever! Uiteraard konden ze ook gewoon een foto, brief, voorwerp of zelfs een beetje voedsel achterlaten.

 


Week vol workshops & concerten
Tijdens Día de Muertos dans les Marolles vinden elk jaar tal van ateliers en activiteiten plaats voor groot en klein. In 2021 konden liefhebbers van de Mexicaanse Son Jarocho deelnemen aan masterclasses met Ramón Gutiérrez Hernández, een van de meest bekende muzikanten uit dit genre. Hij leidde als eregast op deze editie ook een Mexicaanse jam sessie of Fandango (5/11) en trad op samen met o.a. Sura van Las Lloronas (2/11).

Uiteraard konden ook kinderen en tieners zich de hele herfstvakantie vrolijk uitleven met de doden. Zo organiseerde MetX van dinsdag 1/11 tem vrijdag 5/11 workshops percussie, kostuums en plastische kunsten ism Jeugd en Muziek, ter voorbereiding van de feestelijke afsluiter op zaterdag 6/11.

Bij CC Bruegel vonden dan weer improvisatie workshops Circle Songs met Sarah Klenes plaats voor tieners (1 & 2/11) en een opvoering van het sprookje “Le Bon Fils” van Ahmed Hafiz voor kinderen vanaf 10 jaar (4/11).

Vier processies met finale op het Vossenplein
Op zaterdag 6 november dompelden we de hele Marollenwijk onder in een kleurrijke viering die onze dierbare overledenen zich nog lang blijven herinneren. Maar liefst vier verschillende Día de Muertos processies trokken door de straten met muziek en feestelijke lichtjes: Remork & Karkaba en de Dans van de Quetzalcóatl, La Nouvelle Flibuste, Mariachi Sabor A México en de QuetzalQuatro Fanfare.

 

 

Elke processie vertrok op een ander startpunt:

 

  • – 18u10 : Brigittinestraat, voor het theater
  • – 18u15 : Krakeelplein
  • – 18u20 : Hoogstraat 314, voor het museum Art et Marges
  • – 18u25 : Hallepoortmuseum

 

Ze kwamen samen op het Vossenplein voor een grote finale met Mexicaans vuurwerk of Toritos vanaf 19u15. Gevolgd door een afsluitend verrassingsconcert om 20u en Latino food trucks tot 22u.

Projecten

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief