MetX

Artiesten

Driss Filali

Driss Filali

Biografie

Driss Filali is een mâalem, of gnawa-meester, en een van de sleutelfiguren onder de muzikanten uit de Marokkaanse diaspora in Brussel. Hij speelt o.a. bij de gnawa-jazz groep Marockin’ Brass en is co-artistiek coördinator bij het gnawa-opleidingsproject Karkaba.

 

Als zoon van mâalem Selam wordt Driss Filali van kindsbeen af ondergedompeld in de gnawa-cultuur en muziek in Marokko. Hij speelt op jonge leeftijd al samen met zijn vader en zijn neef, mâalem Hamid. Ze treden op tijdens lilas, of gnawa-ceremonies, over heel Marokko en op festivals in Frankrijk en België.

 

In 2005 speelt Driss met zijn neef op het festival van Essaouira, het bekendste internationale gnawa-festival. Hij komt vervolgens naar België voor een muzikaal project, om er zich uiteindelijk definitief te vestigen. Al snel leert hij Luc Mishalle kennen, die hem in 2008 voorstelt om lid te worden van Marockin’ Brass. Ze spelen concerten in België en daarbuiten en schrijven samen het 4de album van de groep Beats & Pieces.

 

 

Als mâalem beheerst Driss de traditionele gnawa-liederen en instrumenten zoals de guembri, de krakebs en t’bel tot in de perfectie. Maar hij stelt zijn passie en savoir-faire ook graag open voor het grote pubiek: via projecten zoals Karkaba, waar hij de gnawa-muziek en dans leert aan jongeren en jongvolwassen, maar even goed via JOLA, een album van Muziekpublique met meer dan 15 artiesten uit het Brusselse gnawa-universum.

 

Samen met Mohamed Saïd Akasri speelt Driss ook bij enkele andere MetX producties. Denk maar aan de gnawa-fanfare Remork & Karkaba, het wijkproject MegafoniX of QuetzalQuatro, een van de MetX Moving Combo’s in 2020.

Projecten

Agenda

Releases

Nieuws

Inschrijven op onze nieuwsbrief