MetX

Marockin’ Brass – Beats & Pieces

Marockin’ Brass – Beats & Pieces

Na jaren samenspelen met muzikanten uit de Marokkaanse gemeenschap, heeft jazzmuzikant Luc Mishalle de kruisbestuiving tussen gnawamuziek, jazz en brass volledig onder de knie. Dat wordt nog maar eens duidelijk op Beats and Pieces, het nieuwe album van zijn gnawa-jazz band Marockin’ Brass.


Voor deze nieuwe release werkte de groep o.a. samen met de Tunesische producer Sofyann Ben Youssef en Roel Poriau (Think of One/Antwerp Gipsy Ska Orkestra). De ‘Beats’ verwijzen naar de drums van Poriau, prominenter aanwezig dan in vorige albums, en de pompende arabische baslijnen van producer Ben Youssef (Ammar808, Kel Assouf). Het was de eerste keer dat Marockin’ Brass beroep deed op een producer. Luc Mishalle: “Werken met Ben Youssef was een echte eyeopener. We zijn onze nummers op een heel andere manieren gaan interpreteren.”


“Het album is beduidend minder ‘jazz’ dan vorige samenwerkingen met Byron Wallen en Trevor Watts,” vertelt Mishalle. “Het is gebaseerd op traditionele gnawa-liederen die ik heb opgetekend en gearrangeerd tijdens talrijke sessies met gnawa en guembri luitspeler Driss Filali (Gnawa de Bruxelles, Karkaba).”

 

Groovende mix van gnawa en brass, in elkaar verweven met het grootste respect voor beide tradities

Aad van Nieuwkerk – VPRO Vrije Geluiden

 

De helft van het album zijn zangnummers, waardoor het ook meer ‘radio-friendly’ is. Daarnaast zijn er enkele Beninse traditionals die Mishalle door de jaren heen componeerde tijdens tournees met AGO! Benin Brass.

Die inbreng uit West-Afrika brengt ons bij de andere rode draad doorheen het album: trance. Die vind je in het bijzonder terug in gnawamuziek en in Benin, bakermat van de voodoo. “Trancemuziek wil door herhaling obsessie teweeg brengen. De essentie van die muziek hebben we behouden en ingekleurd met jazz en brass-elementen,” besluit Mishalle.

Lees het volledige persbericht ivm Beats and Pieces

Genre: gnawa-jazz

Label: A-Shams (CD) & Rebel Up (vinyl)

Release: 2018

Line-up:

Luc Mishalle (tenor & sopraan saxofoon)

Esinam Dogbatse (fluit/percussie)

Jean-Paul Estiévenart (trompet)

Véronique Delmelle (bariton & alt saxofoon)

Roel Poriau (drums)

Jean Gnonlonfoun (drums/percussie)

Pascal Rousseau (tuba)

Driss Filali (zang, krakeb, sentir)

Badr Derras (zang, bendir)

Abdessamad Semlali (zang, bendir)

Het album wordt op vinyl uitgebracht door Rebel Up Records en op CD door het huislabel A-Shams. Music & Words zorgt voor internationale distributie (cd + digitaal).

Contacteer Jan Ockerman voor meer info en bestellingen.

Bestellen

Dit delen:

Artiesten

Ontdek ook deze albums

Projecten

Nieuws

Inschrijven op onze nieuwsbrief