MetX

Artiesten

Vital Schraenen

Vital Schraenen

Biografie

Vital Schraenen is een creatieve duizendpoot en één van de artistieke coördinatoren bij MetX. Actief in het professioneel muziektheatercircuit, leeft hij zich uit als regisseur, acteur, dramaturg, scenograaf, decorateur, lichtontwerper en pedagoog. Hij coördineert ook verschillende stedelijke en participatieve evenementen, zoals de Zinneke Parade, Cantania/Bozar, Día de Muertos of Fête de la Musique dans les Marolles.

Vital begint zijn professionele carrière in 1988. Hij werkt voor een resem theater-, dans-, muziektheater-, opera- en circusgezelschappen in binnen- en buitenland. Om maar enkele te noemen: De Tijd, Vlaamse Opera Stichting, Internationale Nieuwe scène, Ensemble Leporello, Fabuleus, Compagnie Thor, Theater Stap, Théâtre Varia, De Nieuwe Snaar, Muziekmaatschappij Excelsior, Brussel Brecht Eisler Koor, The Primitives, Rideau de Bruxelles, Tomassenko, Vieze Gasten of Bozar.

Tussen 1994 en 2010 leidthij zijn eigen muziektheatergezelschap Tirasila. Hij maakt er o.a. de voorstellingen ‘K-bel, ballade van een spookmijn’, ‘Ubu roi’ en ‘Slachtwerk’. Sinds 2010 is hij ook acteur/regisseur bij het gezelschap ‘La Fabrique Imaginaire’ (Hunstadt & Bonfanti).

Hij werkt ook mee aan grootstedelijke spektakels voor verschillende festivals in Vlaanderen, zoals OdeGand, 30CC Ouvertures en Canta Luna in Leuven of Stadsvisioenen Mechelen. Maar zijn hart klopt toch vooral in de grootstedelijke broeikas van Brussel. Zo werkt hij mee aan de viering van Brussel Culturele Hoofdstad van Europa 2000 en is hij sinds 2012 betrokken bij elke editie van de Zinneke Parade.

Tijdens de Parade van 2018, creëert hij samen met de Leuvense guerilla-percussionist Jo Zanders BRUiTAL. Deze opzwepende punkfanfare staat ondertussen op eigen benen en maakt menig straatfeest en festival binnen en buiten België onveilig.

 

 

Als vat vol maatschappelijk engagement, is Vital ook nauw betrokken bij het burgerinitiatief Hart Boven Hard. Zo organiseert hij mee La Grande Parade in 2015 en de Kerstrevue Tina & Tamara eind 2018. Daarnaast doet hij samen met MetX ook het artistieke hart van de Brusselse Marollen pompen via projecten als MegafoniX, la Fête de la Musique en het Mexicaans dodenfeest Dia de Muertos.

Projecten

Agenda

Releases

Nieuws

Luister

Inschrijven op onze nieuwsbrief