MetX

Projecten

Mâäk Quintet

Meer dan 20 jaar geleden ontstaan als een klassiek jazzkwartet rond trompettist Laurent Blondiau. Vandaag uitgegroeid tot een veelzijdig collectief met internationale vertakkingen. Noem Mâäk Quintet gerust één van de meest avantgardistische jazzformaties in België.

Op straat of in een concertzaal, akoestisch of versterkt, voor een massa mensen of in intieme kring… Mâäk staat voor vitaliteit, dynamiek en muzikale vrijheid. Altijd binnen een duidelijk afgebakend kader, klinkt de muziek van het kwintet nu eens verfijnd of fascinerend, dan weer magnetisch of zwoel.

De muzikanten proberen voortdurend nieuwe sonore, ritmische en harmonische elementen uit. Hun composities, met orkestraties van duo naar tutti, zijn daardoor vaak spontaan en geïmproviseerd. Maar altijd feilloos georkestreerd.

Het Quintet vormt ook de ruggengraat van grotere ensembles. Zo omringen Laurent en co. zich met 11 andere topmuzikanten in de bigband MikMâäk en treden ze sinds 2010 op met de Beninese muzikantenfamilie Anagoko als het voodoo-ensemble Mâäk KOJO.

Daarnaast clashen ze ook regelmatig hun sound met gelijkgestemde muzikanten, zoals de Belgo-Marokkaanse zangeres Laïla Amezian of het Gentse punk-jazz ensemble Skordatura.

Artistieke coördinatie
Laurent Blondiau

Line-up

Laurent Blondiau: trompet
Michel Massot: tuba
Jeroen Van Herzeele: tenorsaxofoon
Grégoire Tirtiaux: altsaxofoon
Samuel Ber: drums

 

Foto’s © Karim Tibarari & Sam Verhaert

Dit delen:

Agenda

Releases

Nieuws

Luister

Inschrijven op onze nieuwsbrief