MetX

Fatmas goes gnawa @ Musikaa – Klarafestival 2024 - 12/02/2024

Fatmas goes gnawa @ Musikaa – Klarafestival 2024

Op 10 maart trekken Laïla Amezian en Fatmas de Belgica opnieuw naar Molenbeek voor Musikaa. In de VK vindt dan de finale plaats van dit vierjarig traject, getrokken door Klarafestival en gericht op lokaal talent uit de gemeente. De Fatmas delen er de scène met de gnawa-muzikanten van Karkaba.

 

Fatmas de Belgica is een vrouwenkoor onder leiding van Laïla Amezian dat zich laat inspireren door de chaabi-traditie om een eigen repertoire te ontwikkelen. Verder bouwend op traditionele elementen zoals de klaagzang, poëzie in het Marokkaanse Darrija dialect en ritmes die neigen naar trance, voegt het koor westerse vocale elementen toe om hedendaagse, polyfone arrangementen te creëren.

 

Voor de laatste editie van Musikaa nodigt Laïla ons uit op een ontmoeting tussen de Fatmas en de muzikanten van Karkaba, een gnawa-opleidingsproject geleid door mâalem Driss Filali en percussionist Mohamed Saïd Akasri. Een nieuwe en onwaarschijnlijke uitwisseling tussen enerzijds trance ritmes doorweven met voorouderlijke bezweringen en anderzijds melodieuze, bedwelmende stemmen die hieraan een harmonieuze echo geven. Een gedurfd experimenteel project waarin gnawa-muziek wordt doordrenkt met lichte zang en subtiele melodieën!

 

Fatmas goes gnawa 10/03 @ VK – Line-up:

  • Fatmas de Belgica: vrouwenkoor (+/- 15 leden)
  • Driss Filali: guembri & zang | Mohamed Saïd Akasri: percussie & zang
  • Karkaba: percussie & zang ensemble
  • Laïla Amezian: koorleidster
  •  

Projecten

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief