MetX

Projecten

Fatmas de Belgica

Overal ter wereld worden tradities mondeling doorgegeven van generatie op generatie. Zo zingen vrouwen uit de Marokkaanse diaspora traditionele melodieën die ze telkens herhalen om de band met hun thuisland in stand te houden.

Met het vrouwenkoor Fatmas de Belgica wilt muziekmaker Laïla Amezian deze band levend houden als eerbetoon aan deze vrouwen. Maar ze wilt dit repertoire ook transformeren en zo bijdragen aan onze meervoudige identiteiten naar het beeld van een metropool als Brussel.

Het project bestaat in 2 artistieke formules en zal in 2024 een nieuwe muzikale uitdaging aangaan via een uitwisseling met het Gnawa-universum.

 

CHAABI MON AMOUR | Fatmas de Belgica & B’net Chaabi
Laïla laat zich inspireren door de chaabi-traditie om een eigen repertoire te ontwikkelen. Verder bouwend op traditionele elementen zoals de klaagzang, poëzie in het Marokkaans-Arabisch Darija dialect en ritmes die neigen naar trance, voegt ze westerse vocale elementen toe om een eigentijdse versie te creëren.

 

Line-up
Fatmas de Belgica | vrouwenkoor (+/- 15 leden)
B’net Chaabi (4 muzikantes) | Souhaila Riahi: zang, Mehdiya Sultana: klavier, Kawtar Abdoune: percussie & zang, Jamila Akhdim: percussie & zang
Laïla Amezian: koorleidster

CHAABI ANDALOUSI | Fatmas de Belgica, B’net Chaabi & Quatuor Satellite
Het koor begeleid door Quatuor Satellite en enkele leden van de B’net Chaabi brengt fragmenten uit het Arabisch-Andalusische repertoire van Marokko, gearrangeerd voor strijkers. Een subtiele poëzie gedragen door twee klassieke muzikale universums zorgen voor een unieke muzikale ervaring!

 

Line-up
Fatmas de Belgica | vrouwenkoor (+/- 15 leden)
Quatuor Satellite | Cléo Dahan: eerste viool, Margot Gillet: tweede viool, Coline Meulemans: alt viool, Marc Martin: Nogueroles cello
B’net Chaabi (3 muzikantes) | Kawtar Abdoune: percussie & zang, Jamila Akhdim: percussie & zang, Karima Arabi: ‘oud & zang
Laïla Amezian: koorleidster


I
nfo & booking

booking@metx.be

 

Meedoen?
Repetities vinden plaats bij MetX op dinsdag van 18u30 tot 20u30.

Voor meer info contacteer HalfmoOn asbl – halfmoon.asbl@gmail.com

 

Fatmas de Belgica is een project van HalfmOon asbl ism MetX ihkv Chaabi Habibi. Met de steun van de Vlaamse overheid voor Bovenlokale Cultuurprojecten, VGC Erfgoed, het Cultureel Samenwerkingsakkoord tussen de Vlaamse Gemeenschap en de Franse Gemeenschap, COCOF Service Culture-Musique en FWB – Un Futur pour la Culture.

 

Foto’s © Björn Comhaire

Dit delen:

Artiesten

Agenda

Nieuws

Inschrijven op onze nieuwsbrief