MetX

Chaabi Habibi Andaloussi @ Musikaa – Klarafestival 2023 - 14/03/2023

Chaabi Habibi Andaloussi @ Musikaa – Klarafestival 2023

Op 12 maart hebben de Fatmas de Belgica opnieuw deelgenomen aan Musikaa, een samenwerking tussen Klarafestival, BOZAR en culturele partners uit Molenbeek. Voor deze editie focusten Laïla en de Fatmas op populaire Arabo-andalusische liederen. Ze lieten zich hiervoor begeleiden door het strijkkwartet Quatuor Satellite.

 

De Fatmas de Belgica is een vrouwenkoor dat zich laat inspireren door de chaabi-traditie om een hedendaagse repertoire te brengen. Onder leiding van Laïla Amezian herinterpreteren ze fragmenten uit traditionele liederen met een kleurrijke poëzie en doordrenkt met mystiek. Ze vermengen die met meerstemmige arrangementen tot nieuwe nummers en creëren zo een eigentijds repertoire.

 

 

Na een eerste deelname aan Musikaa in 2022, focusten Laïla en de Fatmas tijdens deze editie op populaire Arabo-andalusische liederen. Onder de naam ‘Chaabi Habibi Andaloussi’ traden de Fatmas de Belgica op 12 maart op in het Huis van Culturen in Molenbeek. Ze werden begeleid door Karima Arabi, Kawtar Abdoune en Jamila Akhdim (zang & percussie), drie leden van de groep B’net Chaabi, en het strijkkwartet Quatuor Satellite met arrangementen van Fabian Fiorini.

 

Het Quatuor Satellite waagt zich aan een gevarieerd repertoire met gevierde namen: van klassieke Haydn via de Romantiek tot de hedendaagse Garth Knox. Met een breed palet aan stijlen en speelwijzen, nodigt deze jonge groep ons uit op ontdekkingsreis in het klankuniversum van de snaarinstrumenten. Line-up: Cléo Dahan, Margot Gillet – violen / Coline Meulemans – alt viool / Marc Martín Nogueroles – cello

 

Chaabi Habibi is een project van HalfmOon in samenwerking met MetX, Nakhla, Le Senghor, Muziekpublique, Bij’ de Vieze Gasten, Vaartkapoen, Darna, Voix de Femmes & FMV.

 

Met de steun van de Vlaamse overheid voor Bovenlokale Cultuurprojecten, VGC Erfgoed, het Cultureel Samenwerkingsakkoord Vlaamse gemeenschap en Franse gemeenschap, COCOF Service Culture-Musique, Un Futur pour la Culture-Fédération Wallonie-Bruxelles & Brussels 2030.

Projecten

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief