MetX

Brusselse gnawa erkend als immaterieel erfgoed - 10/03/2021

Brusselse gnawa erkend als immaterieel erfgoed

Vlaams Minister van Cultuur Jan Jambon liet in januari 2021 Karkaba toevoegen aan het Register van Inspirerende Voorbeelden rond immaterieel erfgoed. Via dit opleidingstraject rond gnawa-cultuur kunnen Brusselaars van alle leeftijden, geslacht of afkomst zich vertrouwd maken met de traditionele gnawa-muziek, dans en zang.

In 2019 lanceerde het Departement Cultuur, Jeugd & Media van de Vlaamse Regering een nieuw Register van Inspirerende Voorbeelden rond het vrijwaren van immaterieel erfgoed. Naar analogie met UNESCO’s Register of Good Safeguarding Practices, maakt het projecten zichtbaar die in onze regio immaterieel erfgoed levend houden en doorgeven aan toekomstige generaties.

Op advies van een expertencommissie voegde minister van Cultuur Jan Jambon in januari 2021 enkele initiatieven uit de Brusselse gnawa-scene toe aan het Register. Uniek aan deze gemeenschap, de grootste buiten Marokko, is een muziekstijl die deels loskomt van rituelen en religieuze codes. Ze staat ook open voor jongeren die geen banden hebben met de traditionele gnawa-gemeenschap. Samenwerkingen met muzikanten uit andere muziekgenres zorgen voor interessante kruisbestuivingen, wat een vernieuwing van het genre meebrengt.

Als inspirerend voorbeeld van die openheid en kruisbestuiving noemt het register Karkaba, ons opleidingstraject rond gnawa-cultuur. Onder leiding van mâalem (muziekmeester) Driss Filali en Mohamed Saïd Akasri kunnen Brusselaars van alle leeftijden, geslacht of afkomst zich vertrouwd maken met de traditionele gnawa-muziek, dans en zang. Eens ze de basics onder de knie hebben, kunnen ze aansluiten bij de blazers van Remork om optredens te spelen en uitwisselingen aan te gaan met andere muziekstijlen.

Lees meer over de opname van Karkaba op immaterieelerfgoed.be

 

Driss Filali en Mohamed Saïd Akasri over gnawa-cultuur

 

 

Gnawa-muziek is een groepsgebeuren. De coronacrisis heeft dan ook een zeer grote impact op het erfgoed: sinds maart 2020, zijn praktisch alle wekelijkse repetities en concerten weggevallen. Om dit enigszins te compenseren, werden de voorbije zomer extra workshops in het kader van StaycationBXL georganiseerd bij partnerorganisaties in Molenbeek en Brussel Stad.

 

Ondanks een moeilijk 2020, hebben de gnawa van MetX dit jaar de wind in de zeilen. Zo hebben ze net een tutorial video uitgebracht voor hun nummer Thissizit, nemen ze op 21 maart deel aan Musikaa, een samenwerkingsproject tussen Klarafestival en de gemeente Molenbeek, en brengen ze 3 nieuwe nummers uit. Gnawaar is da feestje?

 

Projecten

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief