MetX

CosmoGolem verbindt jongeren uit Vlaanderen en Brussel - 29/03/2021

CosmoGolem verbindt jongeren uit Vlaanderen en Brussel

Veel jongeren hebben het moeilijk tijdens deze pandemie. In Brussel, Leuven, Diest en Genk bundelen organisaties hun krachten om de stemmen, meningen en wensen van jongeren rond samenleven in de stad artistiek te versterken. Ze brengen hen samen rond de vraag “Hoe dream jij notre stad?”

Aangemoedigd door de CosmoGolem -een kunstwerk van Koen Vanmechelen- gaan kinderen en tieners uit verschillende steden creatief aan de slag rond enkele existentiële vragen. “Wat zijn je diepste gevoelens en wensen voor de toekomst?” of “Hoe droom jij de stad wanneer we terug mogen samenkomen?”. Ze doen dit enerzijds tijdens fysieke ateliers ism met begeesterde kunstenaars (waar het mag) en anderzijds via online challenges op social media.

Artistieke trajecten en inhuldiging nieuwe CosmoGolem
Zo vinden er in Brussel trajecten plaats met o.a. MUS-E Belgium, Cultureghem, Maks vzw, Fanfakids en Urban Center Brussel. In Genk werden dan weer vijf mini-cosmogolems uitgestuurd naar verschillende wijken. De gekleurde beelden, elk gelinkt aan een natuurelement, vormen inspiratie voor creatieve workshops onder leiding van Villa Basta en OpUnDi Genk. Ook in Diest en Leuven starten voortrajecten met o.a. Trill, Kwartiermakerij en Arktos.

Begin mei bouwen jongeren in Anderlecht een gloednieuwe CosmoGolem tijdens een participatief bouwweekend onder begeleiding van MicroMarché. De 4 meter hoge houten reus zal half mei officiëel ingehuldigd worden tijdens een vierdaagse ‘Celebration Wave’. Die start in Genk op de Dag van de CosmoGolem en trekt langs Diest en Leuven richting Anderlecht voor een feestelijke climax met verschillende artiesten en groepen van MetX.

 

In de aanloop naar de officiële inhuldiging van de CosmoGolem in Anderlecht, kunnen jongeren hun creaties online delen met deelnemers uit andere ateliers en steden. Via Instagram en TikTok kunnen ze elkaar en de artiesten ook creatief uitdagen met challenges rond muziek, dans, theater etc.

CosmoGolem Connekt is een initiatief van MetX, B-Classic en Studio Koen Vanmechelen, i.s.m. tal van partners in Brussel, Leuven, Diest en Genk. Met de steun van de Vlaamse Overheid – Kabinet Benjamin Dalle, minister voor Brussel, Jeugd & Media.

 

Projecten

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief