MetX

20 jaar Zinneke Parade - 13/10/2020

20 jaar Zinneke Parade

Door de coronacrisis krijgt 20 jaar Zinneke een ongewone invulling: een soundscape met getuigenissen en geluiden van deelnemers als alternatief voor de parade in mei, lokale Simili Parades van een aantal Zinnodes en een gezamenlijke happening met o.a. BRUiTAL en Fanfakids “Loops”.

 

Meteen bij aanvang van de 1ste lockdown werden alle ateliers voor de parade op 16 mei stilgelegd. Vermits alle deelnemers van de meer dan 20 Zinnodes niet meer konden samenkomen, heeft Zinneke hun stemmen samengebracht in de vorm van een soundscape. Een bonte verzameling getuigenissen, kreten van wolven en wolvinnen en klanken van geïsoleerde muziekinstrumenten, koren en vluchtige brassbands. Ze streamden de soundtrack op hun website en enkele lokale radio’s op het moment dat de stoet normaal zou plaatsvinden.

 

Inside BRUiTAL @ Zinneke Parade
Ook te horen op de Parade Imaginaire: de kreten en klanken van BRUiTAL tijdens hun eerste optreden op de editie van 2018. Video-collectief True Blue maakte toen unieke opnames vanuit de buik van de parade. Herbeleef de Zinneke Parade “Illegal” en de geboorte van BRUiTAL via deze exclusieve documentaire:

 

 

Loops & Fanfakids blijven draaien
Veronica Campos en de Fanfakids stapten in deze editie van de Parade als de Zinnode ‘Loops’. Na een onderbreking van enkele weken, zetten ze hun muzikale lussen en herhalingen van ritmische en gedanste frasen stilaan opnieuw in gang. Wie weet komen we hen dit najaar nog tegen!

 

 

Horde met Luc Mishalle
Brede School Nieuwland nam met verschillende organisaties uit de Marollen en Kuregem deel aan de Zinnode ‘Horde’. De Muziekacademie Brussel, partner van die Brede School, gaf voor het muzikaal gedeelte een schrijf- en realisatieopdracht aan onze muziekmaker Luc Mishalle. Hij vormde daarvoor een uniek orkest dat bestond uit 3 luiken: de samenspelklas van de Muziekacademie, gnawa percussionisten van Karkaba en blazers uit Remork en Ander Brass. Er was één veelbelovende repetitie voordat de quarantaine aanbrak, ook nadien sloeg de Horde nog nieuwe, virtuele en creatieve bruggen tussen de jongeren van deze twee Brusselse buurten.

 

Meer info over de verschillende Simili Parades

 

Blijde Uittrede

Eind oktober planden verschillende Zinnodes een gezamenlijke happening om hun trajecten in het kader van de afgelaste parade 2020 feestelijk af te sluiten. Om samenscholingen te vermijden, werden locatie en tijdstip niet op voorhand aangekondigd. Jammer genoeg werd ook deze Blijde Uittrede op de valreep afgelast owv de ongunstige evolutie van de corona cijfers.

Projecten

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief