MetX

MetX doet mee met Décrocher la lune in La Louvière - 21/09/2022

MetX doet mee met Décrocher la lune in La Louvière

Op zaterdag 24 september vindt in La Louvière de stadsopera Décrocher la lune plaats. Voor de muziek doet de nieuwe artistieke leiding beroep op Laurent Blondiau en MetX. Laurent componeerde de soundtrack voor het evenement en voert die uit samen met een gelegenheidsensemble, versterkt door het Orchestre Lunaire (La Louvière), Bakanaï (Brussel) en het project New Moon, een percussiegroep gevormd voor de Zinneke Parade.

Décrocher la lune is veel meer dan een grootschalige stadsopera. Het illustreert ook de state-of-mind van de inwoners van La Louvière. Bouwend op 22 jaar ervaring en gedragen door de creativiteit en het enthousiasme van zowel professionele als amateurkunstenaars. Onder de artistieke leiding van Franco Dragone betrekt de nieuwe regisseur Fabrice Murgia niet alleen de lokale bevolking, maar ook talrijke partners uit zowel de regio du Centre als de rest van het land bij het project. Samen doen ze dit unieke stedelijke spektakel evolueren tot een hedendaagse saga over de kracht van verbeelding en het verzet tegen de ruwheid van de wereld.

Een keerpunt in het verhaal van Décrocher la lune

Voor de 8e editie geeft ​​regisseur Luc Petit de fakkel door aan Fabrice Murgia, auteur, acteur en tot voor kort nog directeur van het Théâtre National Wallonie Bruxelles. Murgia geeft het concept een nieuwe wending: voor de verhaallijn put hij enerzijds te putten uit de rijke voedingsbodem van legendes en folklore uit de streek en anderzijds uit talrijke interviews met les Louvièrois. Hij introduceert ook een totaal ander podium concept, met 3 unieke ervaringen afhankelijk van de plek waar het publiek zich bevindt.

3 expériences, 100+ musiciens, 650 acteurs

Het “spektakel” op het Gemeenteplein of Place Communale. Op een enorm podium voor het stadhuis zullen zo’n 650 acteurs een monumentale voorstelling opvoeren. Onder hen de muzikanten van New Moon, een groep van 60 Waalse, Brusselse en Vlaamse percussionisten begeleid door de artiesten van Centre Indigo (La Louvière), DROM (Leuven) en MetX. De groep werd gecreëerd in februari 2022 onder artistieke leiding van Vital Schraenen en Jo Zanders en gesterkt door de fantastische ervaring in de Zinneke parade van mei jongstledenOp 24 september zullen zij het ritme van de avondvoorstelling bepalen.

Aan de andere kant van de centrale Boulevard Mairaux vindt gelijktijdig een bioscoop concert plaats op Place Maugrétout. Via een gigantisch scherm kan het publiek er het spektakel dat op la Place Communale wordt opgevoerd volgen tot in de kleinste details. Meer dan 100 muzikanten begeleiden deze live stream cinema met de soundtrack gecomponeerd door Laurent Blondiau. Onder hen: Esinam Dogbatse (fluit, percussie), Issam Labbene (bas), Théo Lanau (drums) en Benjamin Sauzereau (gitaar), versterkt door het Orchestre Lunaire van La Louvière en muzikanten van onze trance fanfare Bakanaï.

Op de boulevard tussen de twee pleinen kan het publiek zich onderdompelen in de unieke sfeer van beide uitvoeringen, in het gezelschap van straatartiesten die deze strook tot leven brengen.

Meer info over de personages uit de opera, de deelnemende artiesten en alle betrokken partners vind je op decrocherlalune.eu

Projecten

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief