MetX

Día de Muertos 2023 breekt uit de Marollen tot in Gent - 09/11/2023

Día de Muertos 2023 breekt uit de Marollen tot in Gent

Van 29 oktober tot 4 november vierden we opnieuw het Mexicaans dodenfeest in de Marollen. Met klassiekers als het Groot Altaar der Doden, een masterclassreeks en Fandango-jamsessie met gastmuzikanten uit Mexico en als afsluiter de Procesión met concert op het Vossenplein! Op 1/11 vond in Gent ook een pocket-editie plaats ism Bij’ De Vieze Gasten.

 

Día de Muertos dans les Marolles is op enkele jaren tijd uitgegroeid tot het moment bij uitstek waar mensen in hartje Brussel samenkomen met familie en vrienden om hun dierbare overledenen te herdenken en het leven te vieren. Jong en oud, ongeacht afkomst, sociale klasse of geloof, is er welkom. Via kleine en grote gebaren kan je er, zowel in intieme kring als tijdens feestelijke bijeenkomsten, universele gevoelens rond de dood, het rouwen en de cyclus van het leven een plaats proberen geven.

 

 

Ook dit jaar boden de artiesten van Tas d’Os, het collectief achter deze unieke viering, een meerlagig programma aan. Denk aan een volledig vernieuwd Groot Altaar der Doden, creatieve stages tijdens de herfstvakantie, veel muziek en dans, momenten van bezinning en een feestelijke processie op en rond het Vossenplein.

 

Highlights van de 6de editie Día de Muertos dans les Marolles:

  • – 29/10 Wandeling met Poëzie & Muziek naar de begraafplaats en concert langs 4 continenten
  • – 30/10 + 2/11 Masterclass Son Jarocho met de Mexicaanse zanger-gitarist Zenén Zeferino 📍 MetX
  • – 31/10 inhuldiging van het Groot Altaar der Doden met concert langs 4 continenten + concert van Zenén Zeferino 📍 CC Bruegel
  • – 1/11 Día de Muertos Bij’ De Vieze Gasten met o.a. Banda Quetzal & The Boat Band 📍 Pierkespark (Gent)
  • – 3/11 Fandango jam-sessie 📍 CC Bruegel
  • – 4/11 la Procesión met o.a. BRUiTAL & DROM, Banda Quetzal & The Boat Band, Urbanda & de Quetzalcóatl en Brussels Bayou Orchestra + Slotconcert met Orquesta Basura 📍 op en rond het Vossenplein

 

 

Ook nieuw deze editie: een Día de Muertos-avond in Gent ism Bij’ De Vieze Gasten. Dit sociaal-artistieke huis aan de Brugse Poort liet zich inspireren door de vijf eerdere edities om ism MetX een eerste Marolliaanse dodenviering te organiseren buiten Brussel. Ze bouwden een gigantische papieren boot voor hun dierbare overledenen, stelden die op 1 november voor aan het Gentse publiek op muziek van Banda Quetzal en staken die na la Procesión op 4 november ritueel in brand.

 

Het volledige programma van 2023 en de voorbije edities vind je op diademuertos.be

Projecten

Artiesten

Inschrijven op onze nieuwsbrief