MetX

Artiesten

Karen van Schaik

Biografie

Karen van Schaik is componist, saxofonist, improvisator en multidisciplinair artiest. Ze schrijft en speelt muziek voor circus, theater, haar eigen muzikaal project HU!, de multidisciplinaire fanfare Bazzaria (die ze ook dirigeert) en andere muziekgroepen. Daarnaast tekent, schildert en schrijft ze ook en ontwerpt ze meubels en kostuums.

Karen komt met een bachelor architectuur van de Technologische Universiteit van Delft op zak naar Brussel om er jazz saxofoon te studeren. In 2013 vertegenwoordigt ze Nederland in de toenmalige MetX-productie European Saxophone Ensemble (ESE), dat jaarlijks 12 saxofonisten uit 12 Europese landen samenbracht. Ze vestigt zich op dat moment ook als professioneel muzikant in Brussel.

 

Na het ESE en haar studies jazz saxofoon blijft Brussel voor Karen immers de ideale voedingsbodem om haar verschillende artistieke passies te ontwikkelen. Ze creëert en neemt deel aan verschillende muzikale projecten en begint de circusdiscipline Chinese Pole te beoefenen. In september 2022 begint Karen haar studies jazzcompositie aan het Koninklijk Conservatorium Brussel bij Michelino Bisceglia.


MetX carte blanche: HU!

In 2021 krijgt Karen een carte blanche van MetX, de start van haar project HU!, een jazzsextet dat genderstereotypen uitdaagt en verklaringen zoekt waarom vrouwen (nog) niet breed vertegenwoordigd zijn in de jazz. Lees meer over HU!

 

Circusgezelschap Be Flat

Karen werkt samen met het hedendaagse circusgezelschap Be Flat aan “LIVING”, een multidisciplinair project dat locatiegebonden voorstellingen creëert. De creatie van “LIVING” begon in januari 2023 en voorstellingen zijn gepland voor 2024 en 2025.

Bazzaria

Sinds mei 2023 is Karen de componist en co-artistiek coördinator van deze multidisciplinaire fanfare, bestaande uit blazers, percussionisten en hedendaagse dansers. Lees meer over Bazzaria.

 

Werk als componist/arrangeur

Karen krijgt vaak opdrachten om te componeren en arrangeren voor diverse projecten. Momenteel werkt ze samen met Michel Hatzigeorgiou en arrangeert ze een aantal van zijn composities voor harp, strijkers, houtblazers, leadzang, koor en Fender bas. Ze componeert ook voor Araponga, een jazzseptet met zangeres die de muziek van Yma Sumac en eigen composities speelt. In Araponga speelt ze soms ook dwarsfluit en baritonsaxofoon.


Meer info ivm Karen en haar verschillende projecten vind je op
karenvanschaik.com

 

Foto © Greetje Van Buggenhout

Projecten

Agenda

    Nieuws

    Inschrijven op onze nieuwsbrief